Десетки семейства от Благоевград излизат на протест срещу инвеститора на жилищния комплекс, в който живеят.

Хората твърдят, че инвеститорът им е забранил да паркират автомобилите си в комплекса, ограничил е достъпа им до жилищата, поставял е скоби на колите и е въвел правилник за поведение на живеещите в имота.

Жилищният комплекс се намира в една от най-красивите части на града – в парка „Бачиново“, идилията на хората обаче е нарушена и те наричат дома си „елитен затвор“.

Засегнатите казват, че проблемът е започнал преди около два месеца.

„Господин Кирилов предложи да ни продаде част от общите части на терена, върху който е построен комплекс „Перун“ - за 36 000 лева. По-късно обаче стана ясно, че той не продава частите от терена, от които ние се интересуваме, а само една малка част от него“, обясни живуща в комплекса жена.

Той си запазва и правото на собственост на пътя край блоковете. Хората са поискали да купят и пътя, но мъжът е казал, че не може и е обяснил, че започва ремонт и ще се прави частен паркинг. На живеещите в комплекса е обяснено, че могат да паркират само срещу заплащане.

Автомобилният им достъп до сградите – да си разтовариш багажа, да получиш пералня, е забранен.

„Аз съм с малки деца, мъжът ми е в чужбина и мен това ме затруднява. Не говорим вече за това да паркираме вътре автомобилите си, на нас ни е забранено да си занесем и вода“, казва друга жена.

Хората посочват, че не могат да си паркират колите на прилежащите места, както им е било обещано при закупуването на жилищата и както са ги ползвали. Пожарна и линейка също не могат да влязат.

Живеещите в комплекса сезират почти всички институции, отговор до момента – нямат.

„Аз съм тук през цялото време. Съжалявам за неудобствата, които имат. Трябва да се направи един ремонт, но това ще приключи съвсем скоро. Всичко ще бъде наред, съжалявам, че ги притеснявам в момента“, заяви пред bTV инвеститорът Кирил Кирилов.

„Когато във всеки дом има ремонт - има неудобства. Аз също не мога да вкарам моята кола“, посочи още той.

Кирилов заяви, че трябва спокойствие. Междувременно той благодари на полицията и на прокуратурата в Благоевград, които му съдействат за защитата на неговата частна собственост.

А хората казват, че Кирилов им е заявил, че като приключи всичко, те отново няма да има достъп.

Омбудсманът на Благоевград Злата Ризова посочи, че ще окаже съдействие на хората и че правото на преминаване им е гарантирано със закон.

От община Благоевград казват, че се извършва комплексна проверка по подадените сигнали и жалби.