Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е проект от национално значение за България и трябва да води към засилване на двустранното партньорство с Република Корея във високите технологии и инвестициите. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с ръководството на Hyundai E&C, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Корейската компания по-рано днес подписа в София меморандум за сътрудничество и разбирателство с „Главболгарстрой“, включително за строежа на новите блокове в АЕЦ „Козлодуй”. По време на срещата в президентската институция държавният глава постави редица въпроси за сроковете за изграждането на новите блокове, за наличието на ясно разпределение на отговорностите между българската държава и компаниите „Хюндай“ и „Уестингхаус“, за начините на финансиране на проекта, как ще се процедира с отработеното ядрено гориво и други.

„Изграждането на нови ядрени блокове е сериозно предизвикателство, но разполагаме с два важни фактора за успех – българската експертиза и опит в безопасното и надеждно експлоатиране на ядрени мощности в продължение на половин век и вашата експертиза в тази област“, посочи президентът. Затова държавният глава призова при изграждането на новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“ да бъдат включени повече доказани български компании и специалисти в областта на ядрената енергетиката.

Партньорството с Република Корея в сферата на ядрената енергетика е възможност за България да се развива на по-високо технологично ниво, както и за по-активен двустранен научен обмен, така че в бъдеще страната ни да бъде автономна в техническата експлоатация на новите блокове, посочи Румен Радев. Държавният глава изрази и интереса на България проектът да бъде завършен в срок и при ясни финансови параметри, тъй като световната практика показва, че за изграждането на ядрени мощности са необходими много години и често финансовите параметри се променят във времето.

От ръководството на Hyundai E&C благодариха за оказаната възможност да обсъдят перспективите пред българската ядрена енергетика с държавния глава и подчертаха, че проектът по изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ предвижда те да бъдат завършени в периода 2033-2035 г. От страна на компанията подчертаха също така, че работят проектът да бъде вместен в заложените времеви и бюджетни рамки и че той има стратегическо значение за „Хюндай“, посочиха още от прессекретариата.

По темата за строителството на 7-и и 8-и блок а АЕЦ "Козлодуй" служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви по-рано днес, че България ще настоява във възможно най-голяма степен сроковете за строителството на двата блока да бъдат съкратени и те да бъдат въведени в експлоатация дори по-рано от това, което е предвидено в Пътната карта, одобрена от Народното събрание. Страната ни обаче ще държи изключително много на сигурността по време на строителството, както и на безопасната експлоатация на блоковете в бъдеще. По повод финансирането на проекта страната ни работи по няколко възможни модела на финансиране. Единият е българската държава да участва с около 30 процента, а останалите 70 на сто да бъдат осигурени със заемно финансиране, допълни Малинов.