Случаите на изоставени домашни любимци в България за съжаление продължават да се множат, а последният случай, описан от Марин Петков в социалната мрежа Facebook, е показателен за безотговорността на някои стопани.

На 3-ти октомври, около 10:05 часа, от бял бус, излизащ от село Чешнегирово, е било изхвърлено куче по пътя. В публикацията си Марин Петков споделя, че не е видял случилото се лично, но жена му е станала свидетел на бездушната постъпка. Бусът е спрял за кратко, вратата се е отворила, след което се е чул ревът на кучето.

"За съжаление, не го видях аз, а го е видяла жена ми, но не е разпознала номера на буса от разстояние. Ако го бях видял аз, със сигурност щях да подам сигнал където трябва, може би и щях да запаля колата да му занеса и кучето, в случай, че БЕЗ ДА ИСКА го е изпуснал", пише Петков в своята публикация, като не скрива огорчението си от това, че не е могъл да се намеси навреме.

Този случай повдига важни въпроси за отношението ни към животните и отговорностите, които носим като техни стопани. Марин Петков остро критикува практиката някои хора да се отървават от домашните си любимци по този жесток начин, като добавя:

"Ако не искате домашният ви любимец да роди нещо, към което не искате да имате отговорност (като много неща в живота ви, най-вероятно) – ми, кастрирайте го. Ако случайно не сте го кастрирали, има приюти за тези животни".

Междувременно Петков споделя, че мястото около надлеза в Чешнегирово е превърнато в импровизирано бунище, пълно с отпадъци като цигари, чашки, шишета и дори памперси и презервативи. За него това показва, че за много хора околната среда и животните нямат стойност:

"Селото е станало бунище, защото или си изхвърляте цигарите, чашките, шишетата, вафлите, презервативите, памперсите, мокрите кърпи, опаковките, живите и неживите ВИ домашни НЕлюбимци", коментира Петков. "Но едно от любимите импровизирани бунища в селото се намира по пътя за надлеза, щот е така удобно както си ядеш вафлата и си хвърляш опаковката. Ти като си си прасе, кочината може да е всяко място, което очите ти видят. Но колкото и да е свинско да си изхвърлиш вафлата, не е ГРАМ човешко да изхвърлиш ей така едно животно", допълва той.

Постът на Марин завършва с успокоителна новина: "Хайванът изглежда добре, не е наранен. Пие вода и се радва на малко човешко отношение".