Сметка в магазина наведе млад пловдивчанин към размисъл. Мъжът споделя снимка за част от продуктите за семейната вечеря, като е останал изненадал от платеното. За малки опаковки бекон, кашкавал и сметана за готвене той оставил близо 14 лева в  магазин, като не включва в сметката и един от основните продукти в гозбата - картофите.

"Как се справяте с тези цени за храна? Това е за запеканка без картофите и е само за 1 вечеря. Според мен за 3 яденета за деня 50-80 лева не мърдат. И това не са и от скъпите продукти", коментира пловдивчанинът.

Мъжът отбелязва, че продуктите са предназначени за гозба за него и приятелката му. Той споделя въпроса си в една от големите групи на града под тепетата във Facebook, а реакциите не закъсняват.

Някои смятат, че цените в магазините са нормални, а ако на някого не са по джоба, въпросният трябва "да се стяга и да работи повече". Други граждани са съгласни, че инфлацията в последните години се е отразила сериозно в цените на храните по магазините, което затруднява осезаемо "закърпването" на семейния бюджет за храна.

Пловдивчани споделят и своя опит за пестене - избягване на кварталните магазини, пазаруване на промоция из големите хипермаркети и дори борсите за храни.

"Няма какво да се лъжем, храната е скъпа. Колкото и да гледаш евтиното, 20 лева в магазина не ти мърдат. И като погледнеш какво си купил - ами, едно нищо!", пише Стеф К.

"Защо три пъти на ден хранене, ами намалете малко тая храна! И един път на ден е достатъчно!", предлага по-радикално решение Мариела Н.

"Като искаш евтин вариант за храна, сложи леща, боб, грах, картофена яхния", съветва Ирина Н.

"Всичко е много скъпо, по-добре веднъж в месеца да пътуваш до Турция и да се запасиш с повече продукти", твърди Виолета Ш.

"То не може всеки ден картофи и ориз да се яде. Основните продукти всеки ден поскъпват,прав е да пита", коментира Мариа А.

Но какво казва статистиката за цените на храните, с които се сблъскваме из магазините? Към края на миналата седмица индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, се повиши с 0,62 на сто до 2,124 пункта. Данните са от ежеседмичния бюлетин, разпространяван от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Според него краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през миналата седмица. Морковите са по-евтини с 2,2 на сто и спадат до 1,13 лева за килограм, а зелето - с 1,8 на сто и се предлага по 1,07 лева за килограм. Зрелият лук кромид поскъпва с 2 на сто до 1,13 лева за килограм.

 Цената на бананите се повишава с 1 на сто до 2,74 лева за килограм. Гроздето е по-скъпо с 3,8 на сто и се търгува по 2,44 лева за килограм. При ябълките и пъпешите се наблюдава спад - с 8,2 на сто до 1,57 лева за килограм и с 0,3 на сто до 1,27 лева за килограм.

Цената на кравето сирене отстъпва с 0,8 на сто до 11,23 лева за килограм, а тази на кашкавала тип "Витоша" е нагоре с 1,4 на сто до 16,84 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 2,3 на сто и се купува по 1,25 лева за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) - с 1,6 на сто до 2,28 лева за литър.

 Цената на пилешкото месо се вдига с 1,6 на сто и става 6,36 лева за килограм, а на яйцата (размер М) - 3,2 на сто до 0,32 лева за брой на едро.

Оризът поевтинява с минималното 0,5 на сто до 3,37 лева за килограм, а зрелият фасул - с 1,1 на сто до 4,30 лева за килограм. Лещата е по-скъпа с 1 на сто и е 4,43 лева за килограм.

Захарта поевтинява с 0,1 на сто и се търгува по 1,96 лева за килограм. Поскъпват брашното тип 500 - с 2,7 на сто до 1,35 лева за килограм, олиото - с 2,5 на сто до 2,89 лева за литър, кравето масло (пакетче от 125 грама) - с 2,1 на сто до 2,90 лева за брой.

Доколкото статистиката отчита ценовите нива в мащаб, изглежда всеки гражданин има и субективно усещане за това, колко олеква джобът му след пазар.