Състоянието на моста над река Буновска, част от път III-6006, е изключително тревожно. Повредени арматури и разрушения по бетона показват, че конструкцията е компрометирана и сериозно застрашена. Този път ежедневно се натоварва с тежкотоварни камиони, които допълнително износват моста, поставяйки в риск не само безопасността на шофьорите, но и общата стабилност на съоръжението.

Въпреки множеството сигнали от различни организации и местната власт, изглежда, че Агенция "Пътна инфраструктура" не реагира с нужната спешност. Това бездействие може да доведе до катастрофални последици, като евентуално срутване на моста или сериозни инциденти.

Този тип инфраструктурни проблеми изискват спешни мерки. Чакането на трагедия не бива да е стандартният подход за справяне с такива кризи. Редно е властите да проявят отговорност, като предприемат незабавни действия за ремонт или замяна на съоръжението преди да е станало твърде късно.

За проблема сигнализира пътният експерт Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Ето какво написа тя във Facebook:

"Това е мост над река Буновска, част от републикански път III-6006. По този път ежедневно минават стотици тежкотоварни камиони извозващи инертни материали. Състоянието му е меко казано тревожно.

Има подадени десетки сигнали от страна на European Center for Transport Policies, както и на Община Мирково, но Агенция "Пътна инфраструктура" към момента не проявяват особена активност или поне някаква загриженост.

Може би чакат моста да падне или някой да падне от него и тогава евентуално биха проявили някаква инициативност за някакви мерки."