В сравнение с днес сутринта, в резултат от усилията, които положиха абсолютно всички служители от отделните институции на терен, ситуацията постепенно започва да се подобрява. Това заяви от засегнатото от огнената стихия село Воден в Ямболско вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите му през целия ден на терен в районите с пожарите, част от фронтовете на които вече се овладяват, са работели изключително много служители от различни институции.

"27 противопожарни екипа бяха тук, на територията на пожарите. Жандармерия със 7 екипа, много техника, както и водометните машини. Освен това много служители от "Гранична полиция", министерство на отбраната бяха със 150 служители. Работихме с двата хеликоптера на Министерството на отбраната, както и с двата на колегите от Чехия", посочи Стоянов. Помагали са също 4 булдозера и 4 водоноски, осигурени от МРРБ.

Към момента няма опасност за населените места, увери МВР шефът.

"Най-хубавото е, че ние предотвратихме това - нямаме жертви, нямаме пострадали хора и пак повтарям, ситуацията постепенно се нормализира", заяви Калин Стоянов в ефира на БНТ.

От думите му стана ясно, че след случая с пострадалите огнеборци край Харманли вчера, днес още двама служители на пожарната са пострадали леко в борбата с огнената стихия в страната, като на място им е оказана медицинска помощ и по свое желание те отново са се включили в гасенето.

Стоянов каза още, че в последните дни се наблюдават изключително високи температури и много силен вятър в следобедните часове, като ситуацията е изключително тежка, но институциите започват да я овладяват.

Той посочи също, че тепърва ще бъдат направени анализи, за да се установи дали са направени грешки, като във връзка с обвиненията за забавена реакция при пожара край Воден отбеляза, че селото е било заобиколено от пламъци от всички страни и това е била причината за бързото му поглъщане от огъня.

По думите на Калин Стоянов за последното денонощие от "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на над 300 сигнала в цялата страна. Той увери, че евакуация за момента абсолютно никъде не се налага.

Вътрешният министър призна, че към момента е по-сериозна ситуацията в местността Беклемето в Национален парк "Централен Балкан", но добави, че пожарът там гори далеч от населени места, а силите на ангажираните с гасенето институции се прегрупират и там ще бъдат пратени още екипи, като Стоянов е убеден, че те ще се справят с огнената стихия.