Кметът на община Калояново Младен Кичев със своя заповед удължи срока на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово, съобщиха от общинската администрация.

"Въпреки че големият пожар край Отец Паисиево е овладян, на място дежурят четири противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци", коментира Кичев.

Потушени са от вчера и огнищата към карловското село Пролом и брезовското село Сърнегор. Вземат се превантивни мерки и се наблюдават тлеещи места, за да не се допусне пожарът да се възпламени наново, допълни кметът.

Пожарите в Средна гора започнаха на 12 юли сутринта. Заради тежката обстановка областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново.

Пожарът в землищата на селата Михилци и Иван Вазово бе напълно ликвидиран на 16 юли, припомня БТА. Същият ден лумна огън във вилната зона на друго калояновско село - Отец Паисиево. За няколко часа изгоряха около 30 къщи, а 15 души бяха евакуирани.

Огънят бе напълно ликвидиран, след като в потушаването му се участваха стотици пожарникари, военнослужещи, горски служители, доброволци, както и хеликоптери от 24-а авиобаза Крумово и два чешки вертолета.