Напрежението в обществото по никакъв начин не е отпушено от изборите. Хората очакваха наистина да има формула, която да доведе до решение на проблемите им. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той смята, че ще има правителство, но предстои да се види дали ще е устойчиво. ГЕРБ, с ДПС и ИТН ще направят формат на правителство, което би трябвало според КНСБ да доведе до партньор, който е устойчив. Натрупаха се огромни проблеми във всички сектори, посочи Димитров.

Според него новата власт трябва да види какво се случва в бюджета. В железниците, образованието, здравеопазването и индустриалният сектор има проблем и заплатите не са увеличени, изтъкна Пламен Димитров. Бюджетът през второто полугодие на настоящата година ще подлежи на актуализация. Бюджетът трябва да следва и да осигури необходимите средства. Точно преди да се разпусне парламентът се гласува 1 млрд. на Мини Марица-изток, които ги няма в бюджета. Предстои да се види откъде ще дойдат средствата, коментира в ефира на Нова Пламен Димитров.

Според него хората искат да има стабилно правителство, не за да му се радват, а да му пришиват проблемите си. Има субективното усещане на хората, че не са забогатели през миналата година. Около 13-14% има ръст на средната работна заплата, инфлацията е по-ниска, но това показва как хората усещат какво остава в джоба им. Хората казват, че в джоба си не са усетили нещо по-различно, т.е. не са забогатели, изтъкна Димитров.

Според него правата на хората в Европа ерозират. В остров на сигурност и права, Европа се превръща в нещо различно, подчерта Пламен Димитров. В ЕС и Източна Европа има по-голям дял за неспазване на правата, каза още той.