Ситуацията с концентрацията на фини прахови частици евентуално ще продължи и утре сутринта, защото вятърът в момента е в посока Пловдив. Това заяви Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева по време на брифинг на Областния кризисен щаб заради пожара на сметището в Цалапица, като призова по възможност днес да си останат по домовете. Единствено завишение е регистрирано на фините прахови частици, а всички останали опасни за здравето показатели, които се следят от институциите непрестанно са в норма, пише TrafficNews.bg.

Кметът на Пловдив: Следим непрекъснато данните за качеството на въздуха

Заради пожара има задимяване в целия град, както и повишаване на ФПЧ във въздуха. Измервателните станции в града показват код червено, като общината издадоха предупреждения за хора със  здравословни проблеми да не излизат от домовете си.

„На място на пожара работи много техника, щабът ще работи и утре и ако трябва ще бъде свикан отново”, успокои проф. Христина Янчева.

Смог от пожар на сметище събуди Пловдив СНИМКИ

„Първият сигнал за пожара е получен около 16:30 вчера, малко след това всички бяхме на място. Това, което наблюдаваме е запрашаване във въздуха, като с вдигането на светлата част днес се стигна и до критични стойности. Затова и излязохме с призив към населението със стандартните мерки за тази ситуация. Заради повишението има предупреждения за хора със  здравословни проблеми да не излизат от домовете си”. Това каза Иван Стоянов – зам.-кмет по екология и здравеопазване.

„На сайта на община Пловдив хората могат постоянно да се информират за качеството на въздуха. Това, което направихме от вчера до днес е, че организирахме много техника, включително и частни фирми, които осигуриха техника. На място вече е запръстено, през цялата нощ се ограничаваше периметъра на пожара. Заради температурните инверсии сутринта облакът го разнесе към Пловдив и към населените места на юг от града. Днес ще работим до пълното овладяване на възникналия пожар. Апелираме хората да спазват мерките, предписани от РЗИ’, допълни още той.

ВИДЕО показа обгазения Пловдив

Според директора на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков Към момента няма вредни емисии във въздуха и опасност за хората.

Правени са много проверки на сметището, констатирани са известни нарушения и най-вероятно ще бъдат взети и административни нарушения.

„Рано сутринта аз се свързах с РЗИ и очаквах информация от тях, за да задействаме системата за предупреждение BG-ALERT, но тя не е задействана, защото са завишени само праховите частици”, допълни областният управител на Пловдив. Има препоръка на Агенцията по храните - всички зеленчуци и плодове да се мият обилно преди употреба.

„Надяваме се до довечера всичко вече да е приключило и пожарът да е напълно потушен”, допълни главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН-Пловдив.

@glasnews РЗИ-Пловдив: Затваряйте прозорците, излизайте навън с маски ???? #замърсен #въздух #РЗИ #Пловдив #КОДЧЕРВЕНО #fyp #fypage #viral #GlasNewsBg ♬ original sound - GlasNews.bg