Пожарът, който пламна рано тази сутрин в Пловдив, донесе пелена от мръсен въздух. Квартал „Кючук Париж“ беше обгазен от разразилия се пожар в общинското предприятие „Чистота“. Припомняме, че огънят възникна около 5:30 часа. Запалени са дървени материали и текстил. Шест екипа огнеборци са пристигнали незабавно към мястото. Към този момент не са ясни причините за възникването на пожара.

Голям пожар лумна в Пловдив ВИДЕО+СНИМКИ

Проверка на GlasNews.bg показва, че замърсяването на въздуха е било значително над допустимите норми. Минути преди 8 часа справка в сайт за отчитане на данните за въздуха сочи, че индекса за качеството на въздуха е в тъмно-червената графа. Това означава – опасен въздух (Сигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето). Показателят към 7:43 часа е 500.

Към 9:00 часа стойностите отново са в норма.

От РИОСВ изпращат на място мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух. 

Следят се показателите от двете автоматични измервателни станции в града и при установени превишения РИОСВ – Пловдив ще информира своевременно гражданите.

От РЗИ препоръчват превантивни мерки като съветват жителите да затварят прозорците, а децата и хронично-болните да излизат навън само при необходимост.

Видео: Пламен Узунов