Незаконни частни партита се вихрят в апартаменти и зали под наем. Оферти с терени, които се отдават за купони, заливат интернет, а всеки петък и събота в тях се събират шумни компании въпреки правилата на здравните власти.

Можем ли да организираме купон с 30-40 човека въпреки забраните?

Според заповедите на МЗ, за да се избегне струването на много хора на едно място, частните партита за групи над 15 човека са забранени. 

Въпреки това апартаменти, частни къщи и зали за партита свободно отдават терени за купони на огромни групи от мераклии за нощен живот, показа проверка на Нова тв.

В началото на седмицата екип на медията търси място за празнуване на рожден ден за компания от поне 20-30 човека за този уикенд. Журналисти влизат в ролята на таен клиент и опитват да намерят имот, който да наемат за купона в петък или събота вечер.

"Апартамент за Вашето частно парти" - тзи оферта веднага привлича вниманието. Според обявата просторният петстаен терен в центъра на София е подходящ за празнуване на лични поводи или частни партита. Звънят на оставения телефон в офертата, за да се опитат да резервират. Според офертата апартаментът е с капацитет 15 човека.

Според инструкциите, настаняването става самостоятелно, без рецепция, след предварително плащане обаче. Достъпът до апартамента се извършва посредством клавиатура с код. И до лична среща с наемодателите не се стига.

Първият опит се оказва успешен. Срещу 360 лв. за една нощ екипът успява да договори партито в огромeн апартамент на столичния бул. "Христо Ботев". 

От Нова тв търсят и други варианти за празнуване за още по-голяма компания. Попадат на обява за зала за частни партита в столичен квартал. Собственикът ги предупреждава, че купонът може да продължи до 23 часа вечерта. Тъй като такова е работното време на залата. Уверява, че проблем за шума със съседите няма да има, тъй като читалището е в отделна сграда.

"Правото на собствениците на частни имоти за отдаване под наем е от частно – правен характер и е извън правомощията на регионалните здравни инспекции. Нарушенията или неизпълнението на въведените противоепидемични мерки се установяват с актове, съставени от държавните здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини", коментират казуса от столичното РЗИ.