Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби с по 5000 лева двама общински съветници от Благоевград. Причината - открит конфликт на интереси, информираха от антикорупционната комисия. 

Според КПКОНПИ Красимир Роячки и Гергана Янчева е трябвало да си дадат отвод при гласуването на две решения на Общинския съвет в областния център на Пиринско. Те обаче ги подкрепили. 

Роячки е подкрепил решение от декември 2020 г., а Янчева - от ноември 2020 г., във връзка с епидемиологичната обстановка като "с тях, за определен период от време, се освобождават от заплащане на наемни вноски наемателите на някои общински имоти /заведения за хранене/, а месечните наеми на други обекти /открити площи пред такива заведения/ се намаляват".

В случая с Роячки става въпрос за фирма, на която собственик и управител е тъщата му, а при Янчева - за фирма на свекърва й. С гласуването си двамата съветници са облагодетелствали свързани с тях лица, подчертават от КПКОНПИ.

Решението подлежи на обжалване.