Веган луканка и сладко от суджук – това са само част от така наречените модерни храни, които зарибяват потребителите, запалени по здравословното хранене.
Имитациите на традиционните за българите кулинарни специалитети не могат да се видят в обикновения магазин или търговска верига, можете да откриете на фермерските пазари.
Във веганската луканка месо няма. Тя е направена само от растителни продукти, но същевременно има познатия вкус на суджук. Сред основните й съставки са слънчогледови семки и сушени домати. Тя е специално направена за хората, които са в преходния период от месоядство към вегетарианство.
На фермерските базари можете да откриете още чипс от картофени обелки, супа от листата на цвекло и течен веган шоколад. Целта на тези манджи е да оползотворяваме продуктите докрай и така да намалим до минимум отпадъците, които изхвърляме от кухнята.
Освен модерна кухня, на тях може да опитате и традиционни български ястия, които вече са останали само в тефтерите на бабите ни, пише "Труд".
И ако вече ви заинтригувахме, ето как да си направите веган луканка
Необходими продукти:
червено цвекло - 2 големи глави
домати - 3 - 4 бр. пресни (може да ползвате и готови изсушени)
сушени гъби - 150 г.
кимион
чубрица
червен пипер
черен пипер
хималайска сол
зехтин
Начин на приготвяне:
За рецептата използвайте чопър или месомелачка. Слагат се цвеклото, сушените гъби и изсушените домати. Смилат се докато е нужно. След това се добавят всички подправки - кимион, чубрица, червен пипер, черен пипер и хималайска сол. Сместа се разбърква добре.
С помощта на стреч фолио оформяме луканките и сушим във фурната на 50°C (след като отстраним фолиото, върху хартия за печене) с леко отворена врата.
Остава се няколко дни на хладно и проветриво да доизсъхне и след това е готова за консумация.
Да ви е сладко!