Майка на първокласник от габровско училище изразява загриженост относно продукт, предлаган в училищната лафка. Това става ясно от публикация на Христо Аврамов в социалната мрежа Facebook.

Цитирайки майката, Христо публикува следното: 

„Ей това нещо се продава в лафката на училище. Ще ме извиняват собствениците, ама къде са институциите и контролът върху тъпотиите, които продавате на децата. Прахче за смешни стотинки, без етикет, без съдържание, с остри ръбове... едно си купи и вече е модерно и всички искат."

В публикацията не се уточнява за кое училище става върпос. 

Възмущението на майката, чието име не се споменава, е оправдано, тъй като на снимките, публикувани в социалната мрежа, се вижда сламка, пълна със син прах, без каквато и да било информация за съставки и производител.

Освен това сламката изглежда опасна за малки деца, поради острите ръбове и липсата на ясно обозначение за безопасност.

Подобни продукти лесно привличат децата с ниската си цена и яркия цвят, но поставят въпроси относно безопасността и качеството им. Фактът, че продуктът се продава без етикет, съдържащ информация за съдържанието или произхода, предизвиква допълнителни опасения.

"Ама… това е прах. Кой реши, че е за ядене? То няма етикет и не става ясно дали трябва да се смеси с нещо, да се яде или да си го наръся върху рисунката като брокат… Децата с каква цел си го купуват? Ако не е годно за консумация, кой носи отговорност? Никой. Няма съдържание, няма предназначение, няма производител", написа Кристина Лозанова в коментарите под поста на Христо Аврамов.