Фас, хвърлен на земята, боклуци из полянките и разни други ежедневни "малки" нарушения.

Често в забързаното ежедневие не ги доглеждаме съвсем, а те се трупат - докато в един момент не забележим мащаба им, който оформя средата ни на живот. Но как ги възприемат най-малките? Децата на Пловдив, които растат по същите тези улици, които под ръка с родителите си обикалят улиците под тепетата?

Отговор ни дава майка от Пловдив, която споделя за въпросите, които получила от детето си, докато вървяли по оживената улица "Михалаки Георгиев" в най-големия квартал на града -  "Кючук Париж".

"Неделна разходка по "централната" за квартала "Михалаки Георгиев". - "Мамо, защо жената си метна боклука до коша, а не вътре?! А пък си е сложила червило да е красива... Мамо, ние в какъв точно живеем?! Защо всички е толкова неприятно и мръсно?!", тази кратка случка тя разказва в голяма група на пловдивския квартал във Facebook.

Дамата илюстрира и в снимки средата, през която минала с детето си, а кадрите са повече от красноречиви. Зелени площи били превърнати в места за хвърляне не фасове и ненужни опаковки. Стара покъщнина се валяла край дърветата, захвърлена в калта. 

Кошчета за смет преливали от отпакъци, а стари бутки за вестници се превърнали в грозни стени за лепене на обяви. Не липсват и изоставени коли, както и пловдивчани, ровещи в кофите за смет.

За броени часове публикацията събира десетки реакции и коментари. Пловдивчани са съгласни, че проблем с чистотата по улиците има, като смятат, че са нужни и мерки. Те обаче не подминават една неудобна истина - често за неправомерно хвърлените отпадъци - и в малки, и в големи количества, са виновни недобросъвестни местни жители. Пловдивчани са и на мнение, че трябва да се дава положителен личен пример.

Вижте някои от мненията, провокирани от публикацията на дамата:

"Трябва да им обясняваме на децата и да им показваме. Един вид да им кажем, че тази постъпка е лоша и нискоинтелигентна. В същото време да им даваме пример, като ние не го правим и дори като си позволим от време на време да вдигнем и някой чужд боклук. С чакане и гледане няма да стане, а ние също можем, ако поискаме. Хайде да поискаме и да го правим", коментира Михаил Гогов.

"Целият квартал е отвратително мръсен. Такова нещо никога не е било!", твърди Богдан Мицев.

"Споко и по-зле ще става", оптимист е Йордан Ташев.

"Преди 1 месец чистихме с 9-годишния ми син около блока. Чак матрак изхвърлиха сега. Не става така, новодомци. Скоро боклуците ще са повече от вас!", разказва Неда Коцева.

"Да излезем и да съберем боклуците около нашият блок с децата си, трябва и лична инициатива. Държавата я няма", коментира Нина Георгиева.

Снимки: Яна Гарова