Жители на София сигнализират, че вандали подпалват контейнерите за разделно събиране - това се случвало най-често в квартал "Гоце Делчев".

В публикация в социалната мрежа Facebook се твърди, че са били подпалени над 50 контейнера от началото на годината в района на кв. "Гоце Делчев" и съседните квартали.

"Хора, някой масово подпалва контейнерите за разделно събиране в района ж.к. "Гоце Делчев". Някои са подпалени повторно, след като веднъж са подменени. Много хора в района са съвестни и събират отпадъците си разделно, защото това е цивилизования и отговорен начин. Това е прекрасно, но явно на някого не му харесва така", сигнализира Ива Стефанова.

Жената се опасява, че ако вандалските прояви продължат, живущите в района ще останат без контейнери за разделно събиране.

Твърди се, че органите на реда са запознати с проблема.

"МВР е информирано, но за да хванат извършителя/ или извършителите има нужда от свидетели и насоки", допълва Ива Стефанова.

Тя призова хората, които станат свидетели на съмнителни действия около контейнерите, да сигнализират веднага на тел. 112.

"Моля ви, от името на всички, на които им пука къде отива боклука им и на тези, които с основание се притесняват от подобни пожари до жилишни сгради, ако някой види съмнителни действия около контейнерите, да сигнализира на 112 и да заснеме извършителите, за да можем по-бързо да спре тази вандалщина. Регистрирали сме всички точни адреси в полицията. Те трябва да изискат записи от камери, ние нямаме право. С общинския инспекторат ходихме до училището, където е изгоряла една точка, но камерите гледат към двора. На друго училище на Скобелев също камерите не ни помогнаха, защото дърветата пречеха. Затова търсим и помощ от гражданите, защото може някой да е видял нещо, което да насочи и полицията", завършва публикацията си тя. 

Ива Стефанова публикува и снимки на част от контейнерите, станали обект на вандалски прояви.