Районните кметове в София да бъдат задължени в срок до 1 месец от постъпването им да реагират на сигнали за излезли от движение МПС, паркирани на общинска територия.

Това реши комисията по транспорт в Столичния общински съвет, а докладът й трябва да се гласува на предстоящата сесия на СОС в четвъртък.

Промените в наредбата, отнасяща се до изоставените автомобили, бяха внесени от общинския съветник Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София".

В сега действащата наредба на столицата липсват обвързващи срокове за издаване на заповеди за тяхното принудително преместване.

"Въвеждането на срокове от един месец и за двата процедурни етапа ще ускори и оптимизира процеса по премахване на ИУМПС (излезлите от употреба моторни превозни средства - бел.ред.) от обществените площи. При липсата на подобни срокове премахването има по-скоро пожелателен, отколкото задължаващ характер и може да бъде практически отлагано за неопределен период от време. Поради това се наблюдава и дисбаланс в интензитета на премахване на изоставени автомобили в различните административни райони на Столичната община, с оглед на различното управление на всеки от районите", се казва в мотивите към доклада на Бонев.

А сигналите за изоставени коли са едни от най-честите и многобройните в контактната платформа на Столична община - call.sofia.bg. Ежедневно в него постъпват по десетина, а понякога и по повече снимки и координати на зарязани МПС.

В част от сигналите изрично се отбелязва, че данните се внасят за пореден път, без задължените кметове на райони да са реагирали.

В края на м.г. Министерският съвет прие промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, с които намали драстично сроковете за репатриране на изоставени автомобили. Съгласно новите текстове от 8 януари т.г. срокът една кола да се счете за изоставена бе намален от 24 на 3 месеца след изтичането на годишния й технически преглед, ако през това време той не се поднови.

Условието е колата да е паркирана на общинска територия. Ако стикерът на стъклото показва, че собственикът не е осъществил технически преглед повече от 90 дни, то автомобилът може да се стикира, след което човекът разполага с още 3 месеца да премахне доброволно машината от общинската собственост или да премине технически преглед. След тези последни 90 дни общината вече ще е в правото си да отстрани МПС.