Снежинки прехвърчат край хижа „Алеко”, съобщиха от Meteo Balkans на страницата си във Facebook.

Любителите на зимните спортове и планинските разходки бяха приятно изненадани от първите снежни пръски за сезона в района на Витоша.

„Добро утро от хижа Алеко и честит първи сняг”, написаха от Meteo Balkans, споделяйки и снимки на белоснежната покривка, която започва да се оформя по склоновете около хижата. На публикуваните кадри се вижда как снегът леко е покрил земята и създава истинска зимна атмосфера около хижата, въпреки че дърветата и част от района все още са в есенни нюанси.

Светлините на хижата проблясват през леката мъгла, която е типична за това време на годината в планината, а дърветата на заден план допълват приказната гледка със своите силуети, обвити в мъгла.

Въпреки че зимата все още е далеч, това събитие е ясен знак, че температурите започват да се понижават, а природата постепенно се подготвя за студените месеци. Тези, които планират разходка в района, е добре да бъдат подготвени за по-студени условия и подходяща екипировка.

Първият сняг винаги предизвиква вълнение и очакване сред всички почитатели на зимните спортове. Надеждата е скоро белите преспи да станат част от пейзажа на Витоша, привличайки скиори, сноубордисти и любители на зимната природа.

Хижа „Алеко“ се намира в планинската местност „Масловица“ и е разположена на 1840 метра надморска височина

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд на места в Югозападна България - до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен, временно силен вятър от запад-северозапад, но до вечерта ще започне да отслабва. Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 17-19° в Западна България и Горнотрайкийската низина. В София максималната температура ще е около 13°.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. По северното крайбрежие количествата на валежа ще са значителни. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 15° -17°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

В планините ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1900 метра валежите ще са от сняг. По-значителни ще са количествата в района на Централен Балкан, Средна гора, Сакар и Странджа. Ще духа силен северозападен, по високите и открити части - северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 3°.

На прага на зимата: колко струват дървата за отопление

Снимки: Даниел Пилиов / Meteo Balkans