Събрали са знания, описани истории, в страниците им откриваме мъдрост и насоки. Често за това отваряме кориците на книгите, желаейки да добием знание, умения или просто да запълним свободното си време с разкази за фантазни светове или велики личности.

Но понякога, а и сякаш по-често, от рафтовете на домашната библиотека книгите се озовават в една непривична среда - до кофити  за смет. Или направо вътре в тях - зависи от настроението на хвърлящите  ги.

Подобна е и следващата история в снимка, която е споделена от Теодора Попова. По улиците на София, до спирка "Младежки театър", тя вижда кофи за боклук, до които има голям брой захвърлени книги. Които са видими луксозно издание, което обаче се е оказало ненужна на стопанина си.

Ситуацията натъжава някои столичани, като дори ги изпълва с мрачни мисли за културата на (не)четящите им съграждани. Други разсъждават прагматично, заявявайки, че изданията може да са от литература, изгубила стойност или без полза в настоящето. Но дори и така, заслужават ли масивните томчета подобна съдба, опонират им хора.  От своя страна хора смятат, че това може да е просто отписване от фонда на някоя институция или фабрика, който вече е ненужен.

Други граждани смятат, че книгите вероятно са подредени, за да може някой да си взмеме безплатно, ако види полза от тях.

Под публикацият се заформя импровизирана дискусия, в която столичани споделят позициите си. Вижте част от тях:

Голям процент българи не са прочели нито една книга през последната година

"Добре де, ако този, който ги е изхвърлил има още 500 такива? Аз имах по три екземпляра соц литература. Нито ги искат като дарение по библиотеки, нито по книжарници. Свалих ги в чували до кофите - разни хора се спираха един след друг, всеки си взе десетина и не остана нищо. Това държане на сметка на другите е много досадно", смята Моника Б.

"Като гледам такова огромно количество абсолютно еднакви книги, все си мисля, че това не е художествена литература, а някакви технически справочници. Едва ли ще е голяма загуба, ако на вторични суровини замине, примерно каталога на "Фармахим" от 1983 година, или спецификацията на профилите произвеждани от "Кремиковци" преp 1963 година", добява Асен И.

"Отворена библиотека" - без нито една книга и с разбито стъкло СНИМКА

"На всички им е тъжно като видят книги до кофата, но никой не иска да вземе няколко кашона стари книги. Това е истината. По групите е пълно с хора, които продават и подаряват стари книги. Няма желаещи. Всички имат изисквания да са лъскави, нови, издадени през последните няколко години и при възможност - нечетени", пише Михаела П.

"Някой е изхвърлил и фотьойла от който е чел тези книги. Явно им е много ядосан", шегува се Даная К.

"Как може да изхвърлят такъв готин фотьойл!", чуди се Ивайло Б. "Книгата по която е сниман "Дързост и красота"," добавя Ангел М.

Пускат книга, написана от... любимите кучета на кралица Елизабет II

Снимка: Теодора Попова