Минималната работна заплата ще бъде 1077 лв. от догодина, заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. 

В Кодекса на труда е разписано как се изчислява минималната работна заплата, а тя е 50% от средната работна заплата. Задължение на правителството е да изпълни нормативната уредба такава, каквато е в действителност, посочи Иванов в ефира на bTV. 

Това пише в закона и правителството е длъжно да изпълни закона, каза още министърът на труда и социалната политика. 

По думите на Ивайло Иванов минималната работна заплата е инструмент, с който правителството има възможност да влияе на повишаването на доходите. Той подчерта, че около 490 000 души в България работят на минимална заплата. 

Министър Иванов посочи, че е запознат със спора между синдикалните организации, които подкрепят увеличението и работодателските организации, които са против него. Виждам спора между синдикати и работодатели. Участвам, тъй като направихме не е една срещи с тях. Знам становищата им, посочи той. 

Много по-важно е, че трябва да се транспонира директивата за минималната работна заплата и България трябва да изпълни това задължение до 15 ноември, подчерта министърът. 

Настоящият размер на минималната работна заплата за страната ни е 933 лв. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за нивото на минималната работна заплата за следващата година на последното си заседание. 

Снимка: БГНЕС