Млада жена на име Теди Пенева изрази загриженост за състоянието на самотен лебед, забелязан на пристанището в Крайморие. В публикация в социалната мрежа Фейсбук тя разказва за тежкото положение на птицата, която вече дни наред не е приемала храна и вода и трудно се придвижва.

Местни жители опитали да помогнат на лебеда, но срещнали отказ от институциите и организациите за защита на животните, което поражда още по-голямо безпокойство.

Теди Пенева  споделя, че в желанието си да помогне, е допуснала грешка, като е дала на птицата хляб – храна, която не е подходяща за лебеди.

"Доста време се опитвахме да му дадем вода. От защита на птиците ми казаха, че щом е издържал седмица, всичко е наред, но според мен лебедът трябва да бъде транспортиран до подходящо за него място“, споделя младата жена.

В коментарите под публикацията, друга загрижена гражданка на име Нина Баева разказва, че е сигнализирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и на телефон 112 още преди четири дни. „Отговориха ни, че е диво животно и нищо не могат да направят. От една седмица лебедът е там, най-вероятно е ранен, защото не влиза във водата при другия лебед, който го чака“, пише Нина.

Заради бездействието на институциите, Теди Пенева призовава всички, които имат желание и възможност, да се включат в изхранването на лебеда и да помогнат за спасяването му.

„Нека всички, които имат желание и възможност, се включат в изхранването му и да се погрижим да оцелее“, апелира младата жена в поста си.

Пловдивчанин спаси бедстващ лебед на оживен булевард ВИДЕО