Турист алармира, че водачи с кросови мотори са обикаляли по пътеки в Национален парк "Рила". Мъжът споделя за срещата с групата в социалната мрежи Facebook. Жоро С. твърди, че е била организирана обиколка с кросови мотори из парка, като трасето преминало през Голямо Пазардере, Раздела, вр. Дамга, Отовишкото било, вр. Отовица. Това станало на 20 октомври, неделя.

Мъжът илюстрира сигнала си и със снимки, на които се вижда синята маркировка между езерото Окото и връх Отовица. На кадрите са попаднали и някои от мотористите.

Жоро С. твърди, че заради преминаването на двуколесните машини в този участък пътеката е "разорана и съсипана".

Мъжът отбелязва, че ще разпространи и още данни за появата на мотористите по трасето им по Отовишкото било.

Припомняме, че според правилата за природните паркове в тях е забранено движението, паркирането и престоят на моторни превозни средства, включително мотоциклети, АТВ и УТВ, без разрешително от дирекцията на парка, извън определените и обозначените за тази цел пътища. В парковете се насърчава предимно пешеходният туризъм, като е задължително всички посетители да се придържат към обозначените туристически маршрути, за да не се увреждат природните местообитания.  В границите на парка не е разрешено дори брането на цветя... Тези забрани, обаче, често се погазват по различни начини, а преминаването на красови мотори е един от най-често срещаните проблеми в накои от националните паркове.

Към момента не е известно дали за случая от Рила са сигнализирани компетентните органи.

Очаквайте подробности!

Вижте и целия сигнал, публикуван от Жоро С. без намеса:

""Неделя (20.10) бе организирана мото-крос обиколка в Национален парк - "Рила" по трасето: Голямо Пазар дере, Раздела, вр. Дамга, Отовишкото било, вр. Отовица. На видео клиповете се вижда част от участниците по синята маркирана пътека, която е разорана и съсипана ( ез. Окото - вр. Отовица) в неравна битка с терена да "покорят" вр. Отовица".