На празничната трапеза повечето от българите ще опекат германска пържола и ще напълнят пуйка от Бразилия или Аржентина. Това установи проверка сред представители на производителите на свинско месо и птицевъдите.

Така само 20-25 процента от свинското на пазара за Коледа ще е българско, останалото месо ще е внос, предимно от Германия, коментира пред "Телеграф" изпълнителният директор на свинекомплекс "Голямо Враново" Вихрен Димитров.

Чумата

Допреди чумата родните производители задоволявали около 30 на сто от пазара. След настъплението на болестта и избиването на хиляди прасета този процент паднал до 20-25.

Основният вносител на свинско у нас е Германия, но доставяме и от Испания, Франция, Белгия, Нидерландия. Това стана след като Китай затвори пазара си за германско месо заради огнища на чума в европейската страна.

Така Германия, за да не се задръсти се насочи към потребителите на ЕС, като България е един от пазарите. Въпреки това цените за крайният потребител не се очаква да паднат, а просто търговците на дребно да увеличат печалбата си, според Вихрен Димитров.

Падане и покачване

Според колегата му Румен Караманов, който е от Съюза на индустриалните производители на свинско месо цените от производител са на 2,30 лв за кг, и са паднали с около 1 лв. в сравнение с лятото, когато беше карантината. В момента у нас цената на живите прасета е 2,30 лева за килограм без ДДС. Цената на трупното месо варира около 4,60-4,80 лева за килограм с ДДС.

Караманов коментира, че по-ниските цени са в цяла Европа и не се определят на местно ниво, а от пазарната конюнктура в Общността, поради излишъкът на свинско. Според него свинското ще започне значително да се вдига вероятно към март или началото на пролетта, когато се изчерпят излишъците.

Промоции

Според Вихрен Димитров хипермаркетите предлагат на промоция свинско, което европейският потребител не яде – врат или плешка. В Европа те не се търсят. И разфасовките врат или плешка идват насам като веригите ги пускат на промоция по пет-шест лева. Другите видове разфасовки обаче са доста по-скъпи. Някои вериги играят и с грамажите. Пускат тарелка от 600 грама и само ако потребителят се вгледа в дребния шрифт ще разбере, че ниската цена не е за кило.

Европейските граждани отдавна не ядат пуйки, отгледани на континента, а бразилски и аржентински, обяснява Димитър Белоречков, шеф на Асоциацията на птицевъдите в България. Причината е, че пуйката е капризна за отглеждане птица, а фуражът, който консумира е много скъп. В Бразилия и Аржентина обаче има соя и царевица на ниски цени и отглеждането на пуйката е лесно, твърди той.