Едва 37% от свинското месо, което се потребява в България, е родно производство. Това показва анализ на Фондация "Интелиагро".
В същото време цените на свинското месо у нас са сред най-високите в ЕС и през сезона могат да надхвърлят с 40% цените на вносното месо.
България внася 120 хил. тона месо от свине на стойност 269 млн. евро.
Стоката идва основно от Испания, Германия, Франция, Унгария и Белгия. Вносът расте с 3% на година, а износът на българско месо е незначителен и то предимно за Гърция.
"Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на чумата по свинете, която унищожи 25% от популацията в България само за една година", констатира анализът.
Прочетете още
- 19:00 Не пипайте майките и бащите ни с мръсните си ръце
- 17:45 Челен сблъсък с патрулка в София, пострадаха двама униформени* СНИМКИ
- 16:03 Роднини сигнализираха за смъртта на семейство, обитавало "Къщата на ужасите" в Ягода
- 11:15 Издъхна стопанинът на обесеното куче Костадин, друго куче лежи до него СНИМКИ