Едва 37% от свинското месо, което се потребява в България, е родно производство. Това показва анализ на Фондация "Интелиагро".
В същото време цените на свинското месо у нас са сред най-високите в ЕС и през сезона могат да надхвърлят с 40% цените на вносното месо.
България внася 120 хил. тона месо от свине на стойност 269 млн. евро.
Стоката идва основно от Испания, Германия, Франция, Унгария и Белгия. Вносът расте с 3% на година, а износът на българско месо е незначителен и то предимно за Гърция.
"Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на чумата по свинете, която унищожи 25% от популацията в България само за една година", констатира анализът.
Прочетете още
- 08:00 Скандално решение на Община Карлово за закупуване на нов автомобил на фона на нерешени проблеми
- 10:00 Коринт канал ми върна умението да пристигам и да се учудвам
- 09:00 Ето какво ще бъде времето през октомври
- 23:00 Дневен хороскоп за 28 септември: Близнаци, сигурно ще правите грешки, но не се отчайвайте