На 19-и август Българската национална телевизия съобщи, че място, отредено за парк в столицата, е превърнато в сметище за строителни отпадъци.

Става въпрос за Източен парк, който трябва да бъде изграден в район "Младост", на 8,9 километра югоизточно от центъра на града.

От телевизията съобщиха за проблема, позовавайки се на сигнал от техен зрител, който твърди, че от два месеца камиони изсипват строителни материали и земна маса в района.

На 21-и август от БНТ излъчиха репортаж по темата - с надеждата институциите да вземат адекватни мерки. "Нерегламентираното сметище е с неописуеми размери - поне две футболни игрища", съобщиха тогава от БНТ и допълниха, че са се свързали със Столична община, а оттам са отговорили, че "са извършени проверки през юли и август, в които са участвали редица институции. Установено е, че терените, на които се извършва насипването, са частна собственост, като част от тях попадат в сервитута на двоен въздушен електропровод. Съставени са 12 акта за нерегламентирано изсипване на земни маси и нарушения по транспортирането без одобрен маршрут. Изпратени са писма до "Пътна полиция" за идентифициране собствеността на 40 камиона, които работят в района".

По всичко личи, че действията на институциите не притесняват хората, решили да превърнат Източен парк в сметище, тъй като нерегламентираното изхвърляне на отпадъци продължава и към днешна дата, разбра GlasNews.bg от публикация в социалната мрежа Facebook.

Човек, пожелал да запази анонимност, публикува снимка, на която се виждат камионите, от които се изсипват отпадъците. Той иронично написа: "Поздравления на кмета на район Младост, г-н Кукурин, както и на Столичния инспекторат! За такава промяна дори не сме си мечтали. Сметище "Източен Парк".

Кметът на район "Младост" написа в секцията за коментари, че Районната администрация съдейства в рамките на правомощията си и потвърди, че "случващото се насипване е незаконно".

"Многократно отговаряме на запитванията, като споделих, че от наша страна съвместно с компетентните институции се извършват проверки. Многократно колегите от Столична община и столичен инспекторат изразиха позиции, че борбата с незаконното насипване на строителни отпадъци и земни маси е сериозна", написа Ивайло Кукурин.

Кметът твърди още, че всекидневно се издават актове от Столичен инспекторат, ДАИ и МВР на нарушителите.

Човекът, който анонимно сигнализира за проблема, е на мнение, че прехвърлянето на отговорността от една институция към друга не води до резултати:

"Нищожните глоби не могат да се сравнят с печалбата от тази дейност. Разбрахме, че случаят е предаден и сигнализиран на съответните органи, и всички сте уведомени, но ефектът от съвместната ви работа е нулев! Защо не се появите в някоя медия, за да сигнализирате, че сте в безизходица в борбата с мафията? Защо не сигнализирате до прокуратурата? Колко камиона бяха спрени от движение? Вашето бездействие показва на всички нас, че или сте победени и нямате повече ходове, или ви е удобно да бездействате. Какви са следващите ви стъпки и кога можем да очакваме адекватни действия от който и да е държавен орган?".

Докога ще продължи нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци и колко нагли могат да бъдат хората, наредили на шофьорите на камиони да изспиват боклуци там, където трябва да се намира столичният Източен парк - предстои да разберем.