Намалява се разрешеното количество вино и ракия, което хората ще имат право да си произвеждат за лични нужди. Това предвиждат промените в Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН), които вече са публикувани за обществено обсъждане.
В момента е разрешено физически лица, и то само ако са регистрирани като производители по ЗВСН, да могат да преработват до 1000 кг грозде, предназначено за вино и/или ракия за семейна консумация. Това означава общо около 700 литра алкохол. В промените вече се прави разделяне на напитките, като се определя, че всеки може да произвежда до 500 л вино и до 30 л ракия за домашно ползване.
Целта на новите изменения е да се намали производството на нерегламентирано вино, а в мотивите е записано, че необходимостта от нов закон "е обусловена от поетия от българската държава ангажимент в този смисъл пред Европейската комисия".
В страната има регистрирани около 1500 казана за варене на ракия - "малки обекти за дестилиране", каквото е официалното им название. По закон домашна ракия може да се произвежда само в тях, и то при спазване на строги правила.
Всяко семейство има право да произведе до 30 л ракия, и то от собствени плодове. За това количество се заплаща и акциз, но по намалена с 50% ставка, а за всеки литър отгоре ще се нацислява пълната ставка. Това означава, че за първите 30 литра домашна ракия производителят трябва да плати по 2.20 лв./л, а за следващите по 4.40 лв./л.
Търговията с домашна ракия строго се забранява - тя не може да се продава в интернет, в заведения или където и да е другаде. Въобще каквато и да е продажба на "етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и спиртни напитки" може да се извършва само от регистрирани търговци.
Затова и производителите на грозде имат право да продават продукцията си само на такива. Те, освен това трябва да са платили на лаборатория към Изпълнителната агенция по лозата и виното за физико-химичен и микробиологичен анализ. Тарифата за тези анализи е от 2022 г. и сега ще бъде актуализирана нагоре, най-вече заради увеличените разходи за консумативи.
Така най-евтината услуга - за измерване на относителната плътност, поскъпва от 11 на 15.65 лв. (+42%), а най-скъпата - за добавяне на синтетичен глицерол и метокси пропандиол – от 416 на 524,16 лв. (+26%). За анализ на алкохолно съдържание производителят вече ще се плаща с почти 6 лв. повече - 19,56 лв., за редуциращи захари таксата скача от 21 на 27.38 лв. и т.н.
В новия проект остават изискванията за допълнителни специфични традиционни наименования.
Една ракия ще може да е с етикет “отлежала”, само ако е съзрявала в дъбови бъчви не по-малко от 6 месеца, а “стара” - ако е била в дървени бъчви не по-малко от 3 г. Етикет с надпис “резерва” е позволен, само ако напитката е от дестилати, съзрявали в дървени бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 5 години. За “специална резерва” - възрастта нараства на не по-малка от 10 години.
Ако производители и търговци слагат необосновано подобни етикети, ще бъдат глобявани с между 30 000 и 50 000 лева.
Прочетете още
- 20:11 Метрото преля: Хиляди се втурнаха към протеста, София е блокирана под земята ВИДЕО
- 15:00 Майка: Щеше да се случи най-лошото, някой пазеше детето ми!
- 14:00 Инфлуенсърка и семейството ѝ на косъм от пътен инцидент на магистрала ВИДЕО
- 18:00 Коне в парк "Туристическата градина" в Самоков - чакат да стане готова ледената пързалка?
Веска 10:56, 18.09.2025
Тази традиция от времената на родово-общинския строй трябва да приключи.Що народ погина от отровна ракия.За да има количество варят какви ли не гадости.Селските казани да се забранят.Дори навремето който закара гроздето си във "Винпром"му даваха готова ракия и вино бутилирано.Доказано!Казаните са сива икономика.Много хора живеят от това-продават на "черно"ракия.Всеки знае,че се вари и нелегално.