Заради зачестилите инциденти с тротинетки, община Кюстендил въвежда строги мерки за използването им. Децата вече нямат право да ги карат на обществени места, а всички останали ще трябва да спазват редица нови правила, за да избегнат глоби.

Заради зачестилите инциденти с тротинетки, Община Кюстендил въведе строги мерки за употребата им. Децата вече нямат право да ги карат на обществени места, а всички останали ще трябва да спазват редица нови правила, за да избегнат глоби. Бързо каране, на опасни места и повече от един човек на електрическата тротинетка. Това са само част от нарушенията.

"Без каски, често пъти по двама и повече, колкото е възможно. В тъмните часове, без светлоотразителни елементи", коментира Десислава Цветкова - Комисия за борба срещу противообществените прояви
на малолетните и непълнолетните.

"Не малко са и случаите, когато деца под 10-годишна възраст, родителите им дават подобни превозни средства. Редовният случай е, че ръцете, кормилото му е над главата и то държи ръцете така. Не могат", каза Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил.

На последното си заседание Общинският съвет в Кюстендил прие наредба, с която забрани на децата под 14 години да карат електрически тротинетки, а на младежите до 18 години позволи да се движат само по велоалеите, съобщи БНТ.

"Да си има правила. Както права, така и задължения на всички участници", смята Десислава Цветкова - Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

"Дори и високите цени на горивата не оправдават двама мъже да се возят на електрическа тротинетка. Това в рамките на шегата, но нямат право да се возят по двама човека, нямат право да се возят без светлоотразителни елементи по дрехите. Задължително е да има индивидуалното техническо превозно средство светлина отпред, т.е. фар., да има стопче, да има работещ звънец и работеща спирачка", смята Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил.

Глобите са превантивни и са под сто лева за отделните нарушения, като основната цел е да се предотвратят по-сериозни инциденти. За спазване на наредбата ще следят служителите на общинското звено по охрана.