Недоволството в Северна България расте заради новото разписание на БДЖ, което предвижда някои влакове за по-малките населени места да спрат. За момента обаче промените са все още във фаза обществено обсъждане, казаха от железниците. 

Окончателните промени ще са ясни до края на следващата седмица, казаха за bTV от железопътната компания. А промените ще влязат в сила от средата на месец декември.

„Въпреки че БДЖ се субсидира от държавата за извършване на социалната услуга, все пак разходите за поддръжката на една железница въобще не са малки. Ние не сме лишили нито едно населено място или линия от минималната транспортна услуга до момента“, обясни инж. Венцислав Славков – управител на „БДЖ – Пътнически превози“.

Сред градовете, които ще бдат ощетени от промените, са Троян и Трявна, където зрее недоволство от граждани, а местните власти са алармирали областните управители и ръководството на БДЖ. 

От община Трявна ще се борят докрай, за да запазят вечерния влак от Стара Загора, който се премахва в новото разписание на БДЖ.

„Този влак спира връзката на Южна със Северна България повече от 14 часа. Първият влак, който е на следващия ден е на 9:17 часа. Това е проблем, ние имаме студенти, които пътуват, туристи, които пътуват“, обяснява зам.-кметът на Трявна Жасмина Лазарова.

„Железниците дори не изпълняват и социалната функция, която имат. Много тревненци ползват този вечерния влак, той е удобен. Има хора, които нямат шофьорски книжки, той е единствената връзка с Велико Търново“, допълва кметът на Трявна Пенчо Минев.

Премахването на влака от Стара Загора за Трявна ще остави в изолация туристическата община и ще прекъсне връзката с Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново.