Незаконна сеч и изкопни работи заради проект за напояване могат да доведат до наводняване на великотърновското село Къпиново. Това разкриха при внезапна проверка общински съветници, разследващи полицаи и кметове на села в региона. По случая вече се води и досъдебно производство.

Общински съветници от Велико Търново провериха на терен имота, в който ще се извършва водовземане и напояване от река Веселина. Проектът е подаден от арендатора Георги Арабаджиев в местния парламент. Общинарите се усъмнили, че екологичният баланс в района може да бъде нарушен.

"Разрешението, което се иска, е за 220 кубика на час. Ако ние позволим тази вода да бъде изчерпана от реката, това означава да унищожим голяма част от НАТУРА 2000 в района", поясни за "България Он Еър" общинският съветник Димитър Манолов.

"Усъмнихме се от анонимни граждани на село Къпиново, че има незаконно водовземане, преди да е дадено разрешението за ПУП-а", коментира другият общински съветник Борис Китанов.

Проверяващите се натъкнали на шокираща гледка - огромно количество дървесина след незаконна сеч, както и земна маса в общинския имот, които могат да затлачат реката при порои.

"Ако има порои и придойде реката, както се случва два-три пъти годишно, има опасност да събори големия мост. И долната част на селото ще бъде залята", предупреди кметът на село Къпиново Добрин Георгиев.

"След като общински съветници са дошли на място и смятат, че това е абсолютно неправомерен проект, в техни ръце е да се стопира", отсече кметът на село Церова кория Христо Кунчев.

Жителите на Къпиново са възмутени.