Няма риск столичани да останат без отопление през зимата. Това беше подчертано след среща в Министерството на енергетиката между кмета на столицата Васил Терзиев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов.

Поводът за срещата е запорът на сметка на "Топлофикация София" от "Булгаргаз" в края на миналата седмица заради необслужени задължения на дружеството, които са близо 800 милиона лева. 

"До края на тази седмица, ако има споразумение дори за частично погасяване на този запор, "Булгаргаз" ще вдигне запора и няма да има отношение по настоящата и текуща ликвидност на "Топлофикация София", каза служебният министър.

"В средносрочен план до средата на ноември трябва да видим как стоят нещата за целия отоплителен сезон", заяви Терзиев и добави, че работна група с представители на Столична община, общински съвет, Топлофикация, както и дружествата и министерство на енергетиката ще начертае план за "дългосрочното оздравяване на "Топлофикация", пише NOVA.

А експертите обясняват, че трупаните повече от десетилетие дългове на дружеството не са единствената причина за актуалното състояние на "Топлофикация София".

"Топлофикация София" произвежда много малко електрическа енергия, за разлика от другите топлофикации. Тоест тя произвежда 5 пъти повече топлинна енергия за абонатите, отколкото електричество. При другите топлофикации това съотношение е едно към едно. Но те са направили инвестиции, което е трябвало да се случи и в "Топлофикация София" преди 15-20 години. Недостигащата топлинна енергия произвежда с прости водогрейни котли, тоест просто гори газ, загрява една вода и я праща към абонатите. Това е неефективно.", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.