Няма компрометирани участъци на оградата по границата ни с Турция.

 

Това е установила проверка на служебния премиер Димитър Главчев, служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков и на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. 

Те провериха актуалното състояние на оградата по българо-турската държавна граница с хеликоптер. След това са обходили границата край Лесово.

"Положението по нашата българо-турска граница и външна граница на Европейския съюз е под контрол, стабилно е. Това, което сме направили за последната година и половина - осигуряване на хора, осигуряване на техника, поддръжка на системите за видеонаблюдение, които в момента работят всичките. Имаме до момента 70% намаляване на миграционния натиск, но сега предстои по-трудната задача - да продължим да поддържаме тези добри резултати", каза  директорът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

Ремонти екипи ежедневно обхождат преградното съоръжение и реагират незабавно, където е необходими, се казва още в съобщение на правителствената пресслужба.

По думите на директора на "Гранична полиция" на местата, където все още няма интегрирана система за видеонаблюдение, се очаква до 10 дни да бъде сключен договор с изпълнител за нейното изграждане.

От началото на годината досега граничните полицаи са предотвратили над 44 000 опита на мигранти да влязат незаконно на територията на страната ни. Задържани са 2062 души.

Снимка: Пресслужба на МС