Рибата се скри преди Никулден. Рибари от селището Ченгене скеле обясниха, че времето е лошо и няма да влизат вече за прясна риба. Тук там по някоя лодка опитвала, но морето не давало риба.

Така най-вероятно за Никулден търговците ще вадят замразена риба от фризера.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас шаранът върви по 6 лева. И миналата година цената за празника беше същата, но след Никулден падна с 2 лева.

По сергиите на търговците в града има и сафрид по 5 лева, зарган по 12 лева килото и чернокоп – по 10 лева за килограм, пише "Труд".

Рибарите от Поморие преди няколко дни наловили доста сафрид, и го продали по 10 лева килото.

На рибната борса във Варна шаранът се предлага по 7 лв., като цената му се повишила с левче, а таранката - неин първи братовчед, върви по 3,50 лв./кг.

Транжиран на порции, шаранът се продава по 10 лв., а толстолобът по 7 лв./кг. За почистване на цяла риба на място търговци вземат по 2 лв./кг.

Сергиите са заредени с пъстърва по 12 лв., моруна по 20 лв. и други сладководни риби.

Най-много жива стока по борсите във Варна идва от Ямбол, от язовира в Цонево и близки развъдници.

Варненци предпочитат обаче пресния морски улов, който тази есен беше твърде слаб и затова е и по-скъп. Срещу празника на моряците и рибарите може да се намери едър черноморски сафрид по 12 лв./кг – отличен за скара, а по-дребният върви между 8 и 10 лв./кг. Чернокопът удари цена от 15 лв./кг, защото се оказа дефицитен. Зарганът се предлага на същата цена, паламудът поскъпна до 17 лв./кг, а леферът, както винаги държи рекорда от 40 лв.

Калканът също поскъпна от 25-30 лв./кг на 35 лв. На пазара във Варна се предлагат котлети от сьомга по 20 лв./кг, филе от акула по 12 лв., ципурата е 14 лв./кг. Замразена скумрия от Норвегия е по 5,50 лв./кг. Раци и миди има в изобилие – от 3,50 – 5 лв. до 10 лв./кг.

Ядем вносна от Канада, Исландия и Мароко

За първите 6 месеца на тази година у нас са внесени 19 540 тона риба и преработени рибни продукти, което е с 8,8% повече в сравнение със същия период на 2018 г. Това показва последният Аграрен доклад на земеделското министерство.

Най-големи количества идват от Канада (3 хил. тона), Исландия (1,4 хил. тона), Мароко (1,4 хил. тона), Турция (1,3 хил. тона) и Китай (1,2 хил. тона).

В същото време износът на риба от България се свива с 5,6% през 2018 г. спрямо година по-рано и достига 16 709 тона. Чувствително намалява износът на мекотели и живи риби.