Нов трус до Пловдив. Той е регистриран тази нощ с магнитуд 2.6 по Рихтер в района на град Асеновград. По данни на Националния Сеизмологичен Център към Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН, събитието от 01:40 часа българско време е с епицентър на 5 км от град Асеновград, на 15 км от град Пловдив и на 150 км от град София.

Земетресението е част от поредицата земетресения, която започна след земетресението с магнитуд 4.3 по Рихтер в същия район на 17 юни, като след него за ден бяха регистрирани над 20 вторични труса.

Снощи земетресение с магнитуд 3.8 по Рихтер беше регистрирано в района на град Серес, Гърция. То беше усетено в части на Южна България. 

Земетресение в Гърция, усетено е и в България КАРТА

Сеизмолог след труса снощи: Не се изключва и 7.1 по Рихтер, но не знаем кога

Жена от Асеновградско за труса: Ужасен шум се чу, къщата чак на вълни стана отидем към 6 по

 

Миналата година през юни пак в пловдивския район е регистрирано земетресение с магнитуд 4.7. Най-силното земетресение регистрирано там е било през 1928 година с магнитуд 7.1.

Въпреки, че земетресението на 17 юни от 4.3 е било достатъчно силно да се усети, конструктори уверяват, че и старите, и новите сгради са строени по необходимите стандарти за носимоспособност. 

„Новите сгради са средноетажни, тоест по 8 етажа. Земетръсните шайби правят кръст, а бетоновите стени от основа до покрив правят кръст в сградата и това дава устойчивост на конструкцията”, подчерта пред GlasNews.bg конструкторът Ирини Степанян.
От Българския червен кръст в Пловдив напомнят, че в случай на земетресение трябва да застанем на сигурно място и да не напускаме сградата, докато трусът не свърши. И да сме подготвени предварително.

„Помислете първите 24 часа, което може да се побере в една раничка”, обясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.
 
Още вижте във видеото на GlasNews.bg:

Какво би се случило при трус над 5.5 по Рихтер в Пловдив? ВИДЕО