„Рано сутринта сякаш взривовете се активизираха. Последният беше 07:53 часа. Започваме отначало да отчитаме времето – 24 часа. След като минат, екипи могат да влязат при складовете“, каза Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи.

„Организацията е много добра. Това позволи да стесним отбранителния периметър. Вече търговската верига може да ползва складовата си база (която също се запали при експлозиите – бел. ред.). Поздравявам колегите за грижата за хората. При подобна ситуацията най-малката грешка би коствала човешки живот“, допълни той.

Почина момичето, пострадало при взривовете край Елин Пелин

„В момента роботите и дроновете само могат да влизат в складовете. Когато има взрив, връщаме са на изходна позиция. Взривните вещества не са бойни, но имат различни метали, които горят и са предназначени за оцветяване. Това е нещо, което притеснява и затова атакуваме от въздуха с вода. Предимно охлаждаме, за да не се взриви и другият склад“, подчерта Николов.

Шестима пожарникари от Елин Пелин решават да влязат в складовете, когато експлозиите започват, за да спасят пострадали.

„Влизат, транспортират и пренасят двамата ранени до линейката. В една такава обстановка колегите са абстрахират. Гледат да свършат това, което трябва“, добави пред БТВ комисар Георги Иванова.

След експлозията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност

Експлозията стана на 25 юли около 18:30 часа в складове край Гара Елин Пелин.

Двама души - баща и дъщеря, бяха откарани в тежко състояние в „Пирогов“. 48-годишният мъж почина в четвъртък вечер, въпреки опитите на лекарите да го спасят. Той е доц. д-р Петър Шишков - преподавал в Минно-геоложкия университет и световно признат учен и консултант.

На 27 юли от „Пирогов“ съобщиха, че 20-годишната му дъщеря е починала.

37 часа след първите взривове двама души все още са в неизвестност. Един от тях е 22-годишният син на собственика на складовете Тодор Попов, а другият е мъж на 60 години.