Жълт код за краткотрайни валежи с гръмотевици в 11 области обяви НИМХ за петък – 30 август.

Областите са в Югозападна, Североизточна  и Югоизточна България – Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.  

Очакваните количества на валежите в тези райони са между 25 и 30 литра на квадратен метър. Там ще има условия и за градушки.

Максималните температури ще са в широк диапазон – между 23° и 31°, в София – около 26°.

 
Над планините също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб и умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 20°-21°, на 2000 метра - около 13°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 26°-27°.

През почивните дни в Източна България ще се задържи със значителна облачност и валежи. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°.

В началото на новата седмица ще бъде предимно слънчево, но отново в следобедните часове над източните и планинските райони ще има по-значителни увеличения на облачността.

Карта: bTV