Албания официално започна преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите-членки на ЕС прие решение за откриване на първия клъстер в преговорите за членство на Албания. Този важен крайъгълен камък ще бъде отбелязан от междуправителствената конференция ЕС-Албания, която ще се проведе на 15 октомври в Люксембург, пише bTV.

Албания и Република Северна Македония трябваше да започнат заедно преговори за членство, но това стана невъзможно, след като режимът на македонския премиер Християн Мицкоски отказа да изпълни условията, заложени в преговорната рамка.

Поради тази причина в края на септември Брюксел взе решение да раздели двете държави, предаде БГНЕС.

Единодушно! ЕС започва преговори за членство с Албания, но без РСМ

„Не бих се съгласил, че няма оптимизъм. Не бих се съгласил с мнението, че няма разбиране на нашите позиции. Ако преговорната рамка не се промени, тогава най-добре да приемем всичко, което съседите поискат, да се изтрием и тогава всички ще са доволни? Не така водя политика.", каза премиерът на Република Северна Македония относно напредъка на подготовката на писмото, с което ще даде нови идеи за продължаване на преговорите за членство и дали очаква различен вариант или оптимизъм от Съюза. 

Християн Мицкоски каза, че писмото до ЕС се подготвя. "Утре пътувам за Берлин ще говоря с редица европейски политици, преди да изпратя писмото. Искам да имам малко по-ясна картина къде можем да стигнем и какво можем да направим“, допълни Мицкоски.

Миналия уикенд министър-председателят обяви, че чрез различни институционални канали ще сезира и ще работи с Европейската комисия и партньорите за намиране на достойно и съобразено с националните интереси решение за преговори за членство. Тогава той каза, че този процес изисква разбиране от страна на Съюза, от който очаква да прояви еднаква вяра в европейското бъдеще на нашия регион.

„Македония и нейните граждани са дали твърде много и са били заложници на двустранни проблеми и искания твърде дълго“. Той допълни, че не иска съчувствие и извинения, но уважение към македонския народ, предаде БГНЕС. Писмото ще стигне до всички замесени, в което ще се потвърди категоричната воля за диалог, реформи и намиране на решение.