Малко над 5% са бомбоубежищата у нас в добро състояние. Те са едва 31 от общо 551 и само в тях човек може да преживее 30 дни пре ядрен удар. Разполагат с вентилация, която вкарва по 200 000 куб. метра въздух за час.

В задоволително състояние - човек да се укрие от взрив, са 187 скривалища. Останалите са негодни, но 165 може да бъдат поправени, показват данните на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

284 от бомбоубежищата са собственост на МВР. 202 са частни - повечето са на заводи за боеприпаси. Останалите са държавни или с неустановена собственост.

Освен с бомбоубежища страната разполага и със 153 противорадиационни укрития. В тях обаче човек не може да се скрие от взрив, а само от опасен въздух.

До края на седмицата от МВР трябва да успеят да вкарат всички скривалища в специален регистър. Той ще е достъпен онлайн.

Активират националния електронен регистър на бомбоубежищата в страната

София

В София са над 70% от всички бомбоубежища и скривалища - 506. 112 от тях са в училища, а средната им квадратура е около 400 кв. м. Само 11 обаче са годни да приемат хора за 30 дни, 84 пазят от взрив.

Пловдив

Бомбоубежищата в Пловдив масово бяха превърнати в кръчми през 90-те години на миналия век. Сега са затворени и запуснати, а входовете им са окупирани от клошари, приличат повече на тоалетни.

Изключение прави едно скривалище на Сахаттепе, което се поддържа като образователен център на Гражданска защита.

По информация на "24 часа" бомбоубежищата под тепетата са общо 14. Изграждането им е започнало по време на Втората световна война и е довършено през 50-те години на XX в. Основната част от тях са в скалите на тепетата.

Благоевград

В Благоевград няма бомбоубежища, които да са общински. Преди повече от 30 г. обаче е имало две към тогавашната Гражданска защита. Едното днес е механа, другото е запуснато. При нужда хората ще трябва да се крият в мазетата на блоковете и къщите си.

Дупница

Кметът на Дупница Методи Чимев разпореди превантивна проверка на бомбоубежищата и защитните съоръжения в града, които са над 30, съобщиха от администрацията. Три от тях са общински, поддържани са през годините и ще бъдат основно почистени от служители на общината.

Най-голямото бомбоубежище е това под Часовниковата кула, което събира 250 души. Другото е на ул. "Николаевска" за 100 души, а при Еврейските гробища е за 200. На територията на Дупница има отделно още шест скривалища в различни обекти, останалите са подблокови в различните квартали на града.

Колко струва да си купите бункер?

Преди години общината е имала намерение да отдаде някои от скривалищата за складове, но нямало желаещи да ги наемат.

Бургас

Едва около 20% от бомбоубежищата в Бургас са годни за употреба. Те се стопанисват от общината и повечето се намират под сградите на училищата. Държавните обаче са в окаяно състояние и към този момент не са годни да изпълнят функциите си. Става дума за 14 съоръжения, които са дадени за стопанисване на Областната служба по пожарна безопасност и защита на населението.

Иначе в Бургас няма бомбоубежища, превърнати в заведения. Най-голямото укритие – това под Морската градина, трябваше да се превърне в невиждан подземен атракцион, но така и не бяха осигурени средства.

Идеята бе лансирана преди десетина години от кмета Димитър Николов. Тя предвиждаше убежището да стане уникален подземен град на ужасите с атракциони и кафенета, но в същото време да се  запази първоначалното му предназначение за укриване при евентуално нападение.

Планът бе със средства от ЕС бомбоубежището да привлича туристи, на които да се предоставят допълнителни емоции.Така щеше да се осигури двойното му предназначение и ако някога се наложи да се използва за същинската му дейност, то щеше да бъде изключително достъпно, поддържано, с осветление, водоснабдяване и всички останали комуникационни и технически изисквания.

Бомбоубежището в Морската градина обхваща 12 обособени помещения, свързани със 17 коридора. Общата му площ е 3180 кв. м, има четири входа и изхода и при необходимост може да побере 3500 души.

Варна

По данни от 2003 г. скривалищата във Варна са 65, те са с капацитет за 16 600 души. От областната дирекция на МВР отказват да дадат информация за тяхното състояние сега. Областният управител на Варна Благомир Коцев обаче е назначил проверка.

Велико Търново

Никой в Търново не се ангажира в момента да каже колко, къде и в какво състояние са бомбоубежищата, в които местните хора могат да се скрият при опасност. Общината казва, че скривалищата са в разпореждане на бившата Гражданска защита и за тях отговаря Дирекцията за пожарна безопасност и защита на населението.

Култовата дискотека "Галерия" на 90-те години сега тъне в руини. Тя се помещаваше в една от галериите на централното градско бомбоубежище. Именно тази тайнственост привличаше студенти и тийнейджъри в заведението тунел. Дори учениците преди две десетилетия се шегуваха с родителите си, че "Галерия" е най-безопасното място в града, защо може да ги предпази и от бомбена атака. Това укритие в момента е в плачевно състояние и вътре не е останало нищо

При ядрена атака човек може да се укрие и във всяко мазе или гараж, който се намира под земята. Софийското метро също може да се ползва като бомбоубежище. В него се побират около 900 000 души, а специална система вкарва от 2 места по 180 000 куб. м въздух на час.

Дано не се налага: Метрото в София може да побере до 1 млн. души