С решение на правителството на Република България 29 юни е обявен за Национален ден на безопасността на движението по пътищата.

По повод днешната дата в Пловдив служители от сектор „Пътна полиция“ проведоха открити беседи с граждани по темата за сигурността и правилното поведение на пътя.

За времето от 10 ч. до 12 ч. униформените бяха позиционирани с двата високоскоростни служебни автомобила „БМВ“ зад централните трибуни на гребния канал.

Всеки, който имаше интерес, научи от пътните полицаи кои са най-честите причини за възникване на катастрофи, какви санкции се налагат на нарушителите и как полицията действа, за да осигури безопасността на участниците в движението.

Със съдействието на Български червен кръст бяха представени основните методи да оказване на долекарска помощ на пострадал в катастрофа, а някои шофьори изпробваха очилата, които симулират дезориентацията и изкривяването на зрението при употреба на алкохол.

С две инициативи днес се включиха и колегите им от Карлово. На едно от кръстовищата в подбалканския град те отправиха към малчугани важни препоръки как да пресичат безопасно улицата, къде и с каква екипировка да карат велосипедите си. Оказа се, че повечето деца са запознати с основните правила за движение и ги изпълняват съвестно, заедно със своите родители и по-възрастни близки. С особен интерес момченцата и момиченцата разгледаха патрулния автомобил и оборудването, с което служителите на реда работят на терен.

Междувременно на изхода на Сопот, в посока село Анево, бе изграден контролно пропускателен пункт, на който спрените водачи получиха съвети за повишено внимание, дисциплина, толерантност и отговорност на пътя.