Неизвестен е откраднал над 20 божура от градинка пред блок в столичния квартал "Надежда".

За наглото посегателство алармира Юлиана Мицева. Жената написа в социалната мрежа Facebook, че това се случва за втора поредна година.

"Някой е минал и е обрал всички до един - над 20 божура, които бяха все още на топка. Не стига, че една шепа хора се мъчат да направят квартала една идея по-красив, ами вечно разни тъпанари унищожават и малкото, което има. Бясна съм!", отбелязва тя.

Юлиана Мицева предполага, че човекът, откраднал божурите, ще си спечели пари от тях, тъй като може да ги продаде.

"Мисля, че в моя случай се берат за продажба. Ако е за лично ползване, ще откъснеш 3, 5, 7. Обаче над 20 божура - няма как да е за букет. И това може би е същия, който и миналата година ги обра до един", допълва тя.

Божурът е от клас двусемеделни растения. Повечето видове са многогодишни тревисти растения с височина 0,5 – 1,5 m, но някои са дървесни и представляват храсти с височина до 2 – 3 m. В България се срещат три вида: Paeonia mascula (розов божур), Paeonia peregrina (червен божур) и Paeonia tenuifolia (теснолистен божур). Корените и семената се използват за отвари, а венечните листа за запарка.

Според Силвия Петрова, която изрази мнението си в коментарите под публикацията на Юлиана, цената на божурите е висока.

"На божурите конкретно им е много висока цената на бройка. Няма достатъчно явно в оранжериите и изкупуваха в софийските села, стари хора си окъсаха градините. Мисля, че миналата година ги изкупуваха на 4 лева/брой", написа тя.

Юлиана Мицева, която е полагала грижи за божурите, призова: "Ако видите някой да продава в района розови божури, все още неразцъфнали, бийте му един задвратник от мен и си пазете градинките!".

Мъж бере цветя от градинки в София - били за баба му ВИДЕО