Продължават разкритията за финансови злоупотреби в културни институции. Темата коментира и служебният премиер Димитър Главчев.

Одитът на Министерството на културата в пазарджишкия театър „Константин Величков” отчита огромни разлики между допълнителните възнаграждения за работещите там. Така за миналата година двама актьори са получили съответно 65 000 и 50 000 лева. Шестима други пък са получили над 20 000 лева за месец. Подобна беше и установената схема в театъра в Разград, където за дни бяха раздадени близо милион лева отново под формата на допълнителни възнаграждения.

В Пазарджик за периода на извършения одит от 1 януари 2022 година до 30 септември 2023 са отчетени и над 4 млн. лева, раздадени на 3 фирми по договори за разпространение. За тези договори обаче няма обявена обществена поръчка, както изисква законът.

Има установени нарушения и при държавната субсидия за билети. Според данните близо 2500 билета са били субсидирани, без реално да са проведени представленията.

Всички тези цифри от одита на културното министерство са били предадени на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция още в края на миналата година, съобщи Нова.

Продължават и проверките на Министерството на културата в цялата страна, а по случаите вече работи и главният инспекторат на Министерски съвет след заповед на премиера Главчев.

„Очаквам по-енергични действия от Министерството на културата, за да бъдат локализирани виновните и да понесат наказания, защото е недопустимо театралните дейци да понасят бреме, което не са заслужили. Аз от своя страна възложих на главния инспекторат на Министерски съвет да започне проверка”, заяви Димитър Главчев.