Връщането на рестриктивните мерки срещу коронавируса не притеснява абитуриентите в Благоевград. Много от тях отсега резервират ресторанти за баловете си.

Треската за рокли и костюми за празника вече е започнала, а родителите на зрелостниците хвърлят луди пари за тях.

"Запазихме ресторант за 23 май, като засега сме дали само капаро от 100 лв. Лошото е, че заведенията работят до 22 часа, но пък нали обещаха от 1 април да отворят дискотеките. Така че се надяваме да можем да съчетаем нещата", коментира зрелостничка от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост.

Последният учебен ден за дванадесетокласниците е на 14 май. Тогава 29-те абитуриенти на ПГТЛП "Гоце Делчев" смятат да се съберат в училищния двор. И за да бъде изпращането им подобаващо, вече са ангажирали и диджей.

"Готова съм за бала. Ще имам две рокли, една за изпращането на 14 май, а другата за бала. В момента се шие, ще излезе към 900 лв., специална е и е само за абитуриентската, не мисля, че ще я облека по друг повод Поканихме 300 гости. При нас традициите са такива. Трябва да бъде пищно”, обясни абитуриентката, която е от заможно семейство. Тя коментира, че не може да определи колко е разумната сума за бал, смята, че това зависи от възможностите на хората, но специално нейната абитуриентска с всички приготовления и гости ще излезе към 20 хил. лв.", разказва пред "Монитор" бъдещата фризьорка от Симитли Емилия Димитрова.

Вълненията си споделя и бъдещият готвач Александър Гогов, който си е харесал костюм за 800 лв.

Заради пандемията, неяснотите при излизане от страната и PCR тестовете абитуриентите не плануват традиционната втора вечер в Гърция, но обсъждат вариант да си организират празника някъде в България.

Освен абитуриентите от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост на същата дата – 23 май, в същото заведение завършването си планират да празнуват и 130-те дванадесетокласници на Професионалната гимназия по икономика.

Абитуриенти от други благоевградски училища също са направили резервации в двата популярни ресторанта, където през последните години по традиция се провеждат баловете в града.