„Първата линейка пристига при катастрофиралия автобус на „Тракия“ за 15 минути. Линейки и екипи пристигат от Нова Загора, Ямбол и Сливен“.

Това заяви в зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов.

„Още от късните часове на нощта се стремим да уведомим близките на пострадалите деца. Министър Меджидиев и министърът на здравеопазването на Сърбия обсъждат как да се подобри координацията. Осигурили сме клиничен психолог, който да работи с децата“, каза за БТВ той.

Всички хоспитализирани са в лечебното заведение в Стара Загора. Предстои тяхното транспортиране в „Пирогов“.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, пътниците в автобуса, са били без предпазни колани.

„Разбирането на контрола от страна на МВР е писане на актове, а не регулация, подпомагане и изкарване на агресивните шофьори“, добави Милчев.

„Хората в България, Европа и държавите от Скандинавския полуостров грешат, но трябва да се подобри инфраструктурата, за да с прощават грешките. Една от причините за пострадали в инциденти с автобус е непоставянето на коланите“, допълни Илия Тодоров, от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи.

Водещата версия за тежката катастрофата е човешка грешка. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Експерти от Националната следствена служба извършиха оглед както на местопроизшествие, така и на автобус. Не се установи техническа неизправност, която да е причинил катастрофата, тоест водещата версия в този случай остава основната – човешка грешка“, обясни Сарафов.

Той беше на мястото на инцидента през нощта заедно с главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор обяви, че случаят ще поемат най-добрите следователи в областта на пътнотранспортните произшествия от Националната следствена служба.

Зам.-главният прокурор уточни, че не са установени дупки или други пр4епятствия на пътя, които биха могли да причинят катастрофа.

„В рамките на днешния ден шофьорът вероятно ще бъде привлечен като обвиняем, но това е решение, което ще вземе прокуратурата в Стара Загора“, каза още Сарафов.

По-рано днес беше съобщено, че водачът е задържан за 24 часа. Той не е сред настанените в болница.