Пловдивчанин разнищи каква е причината автобусите в града да са толкова точни. Макар да звучи иронично, водач на рейс от градския транспорт е забелязан да бърза. Той преминава пред чакащи на червен светофар превозни средства, като преминава през забранителния сигнал. Така все пак той изпреварва със секунди останалите, съкращавайки времето за чакане и прави ляв завой.
 
„Ето защо градския транспорт в Пловдив е винаги точен, винаги редовен,“ написа авторът на видеото.

Случката се разиграва на кръстовището на бул. „Менделеев“ с „Освобождение“.

Не по-различна е ситуацията и в София. Там шофьор също е успял да заснеме автобус да преминава на червен сигнал.

„За градският транспорт светофарите са само формалност!,“ написа Стоил Кръстев.


 
Все пак законът за движение по пътищата гласи немигаща светлина с червен цвят - означава "ПРЕМИНАВАНЕТО Е ЗАБРАНЕНО" - водачите на ППС са длъжни да спрат преди стоп-линията, преди пешеходната пътека или преди линията, на която е поставен светофарът, когато стоп-линия и пешеходна пътека не са очертани.
Когато светофарът е поставен в средата на кръстовището, водачите не трябва да навлизат в кръстовището.

Жълтата светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят.


 
Видео: Viktor Karabelyov