Мнение на пловдивчанка за велосипедистите раздели мрежата на две и отприщи вълна от реакции.

Дани Стоилова написа в социалната мрежа Фейсбук, че е възмутена от велосипедистите. "Имат си алеи, а карат накъдето им падне. По тротоарите на пешеходците, по шосетата и където си искат.", пише тя. Според нея колоездачите не спазват никакъв ред и дисциплина. "А после търсят вина в шофьорите на коли!", допълва още Стоилова.

В коментарите под поста, Дани уточнява, че не е шофьор, но няколко пъти щели да я блъснат на тротоара за пешеходци. "Обичам да карам велосипед, но не съм се качвала скоро (имам си личи причини) така че не слагай всички под един знаменател! Карат на тротоарите, навсякъде, независимо в каква посока е и дали е за велосипед!", категорична е жената.

Друг жител на Пловдив отбелязва, че проблеми създават не само велосипедисти, а и тези с тротинетките: "Освен с велосипеди, се навъдиха и серсеми с тротинетки, и те безсмъртни, и те от рода на Дънкан Маклауд."

"Градът няма адекватна инфраструктура за пешеходци, камо ли за велосипедисти. На хората им втърсва в някакъв момент от всякакви обекти, заемащи малкото пространство “велоалея” и слизат на шосето.", пише в коментарите Лора Христова.

Факт е, че има велосипедисти, които създават изключително рискови ситуации на пътя - можем да ги определим като безотговорни хора, които карат колелетата си на непозволени места, както и пресичат пътното платно в разрез с всички правила, именно по този начин създават опасност не само за собственото си здраве, но и това на останалите участници в движението.

От полицията не веднъж са призовавали велосипедистите да използват изградените велосипедни алеи, като уточняват, че тротоарите и пешеходните пътеки не са такива. Органите на реда призовават и водачите да не правят компромиси с техническата неизправност на велосипедите си, тъй като това би могло да бъде опасно за всички участници в движението. Желателно е всеки велосипед да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Правилата гласят: "Когато няма специално предназначена пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението".

На велосипедистите е забранено да се движат успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство, да управляват превозното средство, без да държат кормилото с ръка, да се движат в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държат за него, да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението, да управляват велосипеда по площите, предназначени само за пешеходци.

При неспазване на правилата, пътните полицаи налагат административни мерки спрямо некоректните участници в движението.

Припомнете си част от тежките инциденти с велосипедисти:

Кола блъсна велосипедист между Стряма и Раковски

Автобус блъсна и уби велосипедист край Пазарджик*

Автомобил помете велосипедист, с опасност за живота е

Млад велосипедист е в кома след ужасен удар

Велосипедист и моторист се блъснаха - има тежко пострадал СНИМКИ