„Беше тъжна гледка и можеше да стане голяма трагедия. Около мястото където спря горящият влак беше пълно със сухи и непочистени треви. В тази тъмница в нищото, ако беше пламнало и полето, не знам как щяхме да се спасим”. Това каза Ели Атанасова – председател на пловдивски клуб по хокей на трева за деца и мениджър на отбора.

Тя е пътувала заедно с още три деца и трима възрастни, като са се връщали от състезание в курорта Албена. Били са в последния вагон. Видяла е как локомотивът се запалва, като по думите и искрите са тръгнали някъде отдолу - под влака.

Запали се влак по линията Варна - Пловдив

„Движихме се много бързо и всички вагони се тресяха. Предполагаме, че влакът бързаше, защото имаше закъснение от един час и се опитваха да наваксат. Истинско чудо е, че пламъците не тръгнаха настрани, защото тогава можеше и да има много пострадали”, разказа още Атанасова.

Тя е пътувала по това направление много пъти с влак, но до сега не помни да е имала подобно изживяване.

„Зарязаха ни в нищото, някъде около Чирпан. Дойдоха две линейки, полиция и пожарни. Повече от два часа никой не даде никакви указания какво да правим. Звъняхме и на гарата в Пловдив, но и от там не получихме информация. Положителното беше, че се стекоха много хора да помагат - случайно преминаващи и доброволци, които са чули за пожара. Дойдоха с коли и осветяваха с фаровете, защото беше много тъмно, започна и да вали. От БДЖ никой нищо не каза, накрая ни взеха с един миниван, който дойде от Пловдив. Всеки се спасяваше както може, някои хора дори си викаха таксита от Пловдив”, разказа още жената пред trafficnews.

Припомняме, че според първоначалната информация, влакът се е запалил малко преди полунощ, като огънят е тръгнал от локомотива на композицията. Задимяване се е усетило във всички вагони. Един от машинистите е припаднал и е откаран в болница, другите са използвали два пожарогасителя в опит да спрат пожара. Подаден е сигнал към пожарната. Три екипа огнеборци успяват да спрат огъня.

Ели Атанасова използва случая да благодари на всички млади хора, които се стекли да помагат на пътниците и на децата, като са ги насочвала и извозвали до близките населени места.

„В паниката всички бързаха и никой не знаеше какво да прави. Хората си зарязваха багажите с единствената мисъл да се спасят. Майките слагаха кърпи с вода на лицата на децата си. Един баща само грабна бебето си, с единствената мисъл да го спаси, остави дори и детската количка във вагона”, спомня си Атанасова.

„Беше тъжна гледка, разминахме се от голяма трагедия и най-хубавото е, че никой не пострада”, завърши председателят на пловдивския клуб по хокей на трева за деца.