Във връзка с правилата вече се предвиждат и промени в закона, като се стигна до предложението каските да станат задължителни за всички, които карат тротинетки и велосипеди. Сред предложенията е и да се увеличи глобата от 50 на 100 лв. Според някои обаче това няма да реши проблемите.

На този фон в много градове, включително и в морската ни столица - Варна, има засилени проверки в опит да бъде въведена регулация и да се повиши безопасността на пътя.

„Аз съм шофьор. Имам правоспособност за всички категории. Затова съм много внимателен”, споделя Михаил Стоянов, който редовно се придвижва със своята електическа тротинетка. "Има тротинетки обаче, които развиват много по-високи скорости - над 80 км/ч. Аз съм ги засичал с лекия си автомобил. На платното се движат като моторни превозни средства, на пешеходните пътеки като пешеходци, което въобще е в нарушение на всякакви правила", допълва мъжът през камерата на NOVA.

Росен Николов също е сред тези, които забелязват нарушителите. „Много бързо се кара. Аз се движа примерно с около 20 км/ ч и изведнъж някой ме задминава сякаш сме на писта”, твърди мъжът.

А, всичко това, често води и до инциденти споделят от МВР. Именно затова от полицията във Варна стартираха акция, която да затегне контрола. Статистиката до момента показва, че по-младите водачи, по-често нарушават закона.

Glasnews.bg припомня за няколко скорошни случая с инциденти с електрически тротинетки.

След инцидент с тротинетка: Малолетен е с извадено рамо

Момче с тротинетка помете дете на пътното платно ВИДЕО

Снимка: NOVA