В България има само едно място, което е неуязвимо при ядрен взрив.

Преди дни нобеловата лауреатка за мир Айра Хелфанд изчисли пред сп. "Нейшън", че дори при екплозия само на 300 от 1600-те стратегически бойни глави на Москва над големите градове зад Океана, за половин час ще загинат 78 милиона души.

Аналогични ще са последиците и при ответен удар, който ще последва веднага.

Трудно е да се каже как ще приключи започналата днес военна операция на Русия в Украйна - дали ще има споразумение за контрол над ядрените оръжия, или пък тежък въоръжен сблъсък.

Засега Кремъл твърди, че с високоточни оръжия поразява военната инфраструктура на Киев, но засега.

Русия отсече: Не удряме украински градове, поразяваме военни цели ВИДЕО

Взривове отекват в Киев, Харков, Одеса… Путиновата операция в Украйна ВИДЕО

В случай обаче че над София падне атомна бомба, единствената конструкция, която ще оцелее, е тази на НДК, твърди пред "168 часа" инж. Йонко Пенев, участвал в мащабния проект като технически контрол по част от конструкциите.

Според него нито Министерският съвет, нито Президентството или втората сграда на парламента в т.нар. триъгълник на властта не могат да се мерят по здравина с двореца на културата.

Негови колеги допълват, че става въпрос само за оцеляване на конструкцията. За да приключат бързо строителството, от 1 септември 1980 г. до март 1981 г., когато е завършен строежът, всички сили на строителните организации са били съсредоточени върху НДК.

"На 30 август 1980 г. предадоха блока, в който живея. Тогава майсторът ми каза, че от следващия ден всички негови колеги са командировани да работят за довършването на двореца", разказа столичен архитект.

Първата копка е направена през май 1978 г., а НДК завършен за 12-ия конгрес на БКП през март 1981 г. Работили са на 3 смени денонощно. Освен многото специализирани организации - Строителни войски и "Софстрой", в строежа включили и Първа българска армия. В определени дни е имало и по 5000 работници на обекта.

Основно металът е правен в "Кремиковци". Точно тогава се произвеждала висококачествена българска стомана, използвана при строителството на НДК - 09Г2БМ. С нея са строени и мостове.

Основното сеизмично въздействие се поема от 4 стоманобетонни ядра. Защитата срещу земетресения е изпълнена с 1,5 пъти по-голяма сигурност от изискванията.

Според архитекти през годините са правени много незаконни преустройства в НДК от фирми наематели. Прокарвали кабели, инсталации, несъгласувани с основния проект. Старите кабели са прилежно поставени в масивни кабелни скари, на места дори в метални тръби. Тази технология е изключително скъпа, но тогава никой не е жалил средства. А новите кабели били хаотично нахвърлени, което не отговаря на противопожарните норми.