Мащабна е била разкритата схема за трафик на нелегални мигранти, а задържаните са 7 лица от цялата страна. Един от тях е хванат в Пловдив, докато превозва 11 граждани на Афганистан. Това заявиха на извънреден брифинг от прокуратурата в Пловдив. В него взеха участие Районният прокурор на Пловдив Петър Петров, Димитър Костов, който е  наблюдаващ прокурор по делото , Мариян Митков - началник - отдел 11 при ГД БОП и Иван Куков от отдел 11 при ГД БОП. 

Арестуваха 7 души за трафик на мигранти в Пловдив

Групата е оперирала в такъв състав от около година, като всеки е имал разпределена роля. Арестите са извършени на 14-ти юни, а към този момент 6 от задържаните са с наложени от съда мярка „задържане под стража”. Седмият задържан е жена, от афганистнаски произход, която е пусната "домашен арест”, с гривна, за да се грижи за малкото си дете. Тя е осъждана условно за същото престъпление. Групата е натоварвала мигрантите от границата с Турция, а крайната точка е била тази със Сърбия, като двама от задържаните са сръбски граждани.

„Бяха положени много усилия, докато разкрием ролята на всеки един в схемата. Има задържани на територията на цялата страна. Едно от тези лица беше задържано в Пловдив, именно в момент на нелегално превозване на 11 афганистански граждани, които му заплатили всеки по 3 хиляди евро за превоза.През изминалите три дни бяха извършени изключително много действия по разследването, има събрани много доказателства, установени бяха и няколко автомобила , един от които ТИР.  Те са били подготвяни за предстоящ трафик на афганистански граждани. Така са осуетени множество предстоящи трансфери” , това каза прокурор Петър Петров, цитиран от TrafficNews.bg.

Въз основа на тези доказателства лицата са били привлечени към наказателна отговорност, а досъдебното производство е било образувано преди повече от година, като разследването е било съвместно с ГД БОП София, пловдивската полиция, ГД БОП Пловдив и прокуратурата. Част от действията са извършени в координация с Европол.

„Двама от задържаните са сръбски граждани на 23 и 22 години. Четирима от тях на  40, 35 ,40 и 43 години българи, а последната на 30 години е българка от афганистански произход. Шестима от тях са  неосъждани с изключение на последното лице. Ролите са разпределяни през територията на България до външна граница, като едно от лицата е контактувало с афганистанците, а другите са отговаряли за логистиката и комуникацията между шофьорите”, допълни наблюдаващият прокурор по делото.

Относно задържането, няколко думи каза и Мариян Митков - началник - отдел 11 при ГД БОП. Той благодари за съвместната и успешна работа, като допълни, че са имали информация за въпросното лице задържано край Пловдив.

„В хода на извършените мероприятия, на конкретната дата получихме данни относно конкретния автомобил, който ще извърши маршрута на 11-те лица. Създадохме бърза организация за спирането му и извършването на проверка," каза Мариян Митков.

Автомобилът е спрян на 116 км. на АМ „Тракия”, като вътре са установени и незаконно преминалите страната, които буквално са били натрупани и затова едно от обвиненията е – „С начин опасен за живота на превозваните лица”. Митков отбеляза още, че по отношението на останалите лица, на територията на София са били извършени претърсвания и изземвания на 3 адреса. От автомобили са били иззети вещи, които са били съпричастни  към престъпната дейност. Тази организация е доста сериозна, много преднамерено и точно е извършвано всичко”, категоричен е началникът на отдел 11 при ГД БОП.

От прокуратурата допълниха, че задържаните лица са от София и Хасково, а пловдивчани няма. Жената участвала в схемата също е софиянка.

Предвиденото наказание е "лишаване от свобода" от 2 до 10 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лева.