Трудно ще стане ясно кой от преминалите 150 кораба е изхвърлил товара си и дали го е направил по правилния начин. Това коментира пред БНР Станислав Станков от Изпълнителната агенция "Морска администрация, която проверява сигнала за наличието на палмово масло по плажове на Черноморието.

"На 29 юли съвместно с РЗИ – Бургас и акредитираната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда и води се извършва съвместна проверка на плажа на Иракли. Открити са топчета с диаметър от 1 до 3 сантиметра, разпръснати на около 500 метра по плажната ивица", обясни Станков.

Палмовото масло е продукт, който се влага с хранителната, козметичната и в медицинската промишленост. То не се счита за замърсител, настоя той.

"От взетата проба се установи, че водата не е замърсена. В документацията на товара "палмово масло" е описано, че не е опасно нито за хората, нито за околната среда, нито за дивите животни, малко вероятно е да се натровят домашните животни", твърди Станков.

На въпрос за източника на замърсяването той отговори, че е логично замърсяването да идва от морето и от кораби – специализирани танкери, които превозват такива химикали.

"Изпратено е запитване до Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция, за да разберем къде е разтоварен такъв товар и кой е изхвърлил тези отпадни води, за да се направи проверка спазени ли са изискванията по разтоварване.  Отговор до момента няма. Запитването е към тези държави, защото за въпросния период са преминали 150 кораба продуктовози точно към тези държави", коментира Станислав Станков.

2 млн. чуждeнци ни заобиколиха. Къде ли се дянаха?