Пуснато е движението по новоизградената връзка „Модър-Царевец“. Това се случи на официална церемония днес.

„Връзката между двата района се очаква от много години. Искам да благодаря на всеки кмет, който е положил усилия този обект да се случи. Искаме да го пуснем колкото може по-бързо, но още дейности по улица „Царевец“. Надявам се новата връзка да облекчи трафика“, заяви кметът Костадин Димитров.

В съоръжението са инвестирани 11 млн. лева. Градоначалникът на Пловдив съобщи още, че в момента се уточнява временната организация, тъй като предстои да се сложи светофар на кръстовището с бул. "Хаджи Димитър".

Трасето е около 760 метра от Коматевско шосе до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър", а пробивът бе изграден от фирмата „Драгиев и Ко“, които преди 4 години подписаха договор за строителството.

„Строителството му се превърна в историческо“, отбеляза настоящият кмет на район „Западен“ Тони Стойчева.

Изградени 1400 метра велолеи, 1000 метра водопроводи, газопровод, 1700 метра канализация, 68 стълба и 70 шахти. Построени са два асансьора за пешеходци, както и две помпени станции, които могат да се справят с по 100 литра вода в секунда.

Пътната връзка може да поема до 2000 автомобила на час, показват транспортните изследвания.

За строителството на пътната връзка между районите „Западен“ и „Южен“ в Пловдив се заговори още през 2006 година в мандата на кмета Иван Чомаков. Заплетените административни процедури и търсенето на финансиране за важния обект продължиха в мандатите на още четирима кметове. Първата копка бе направена на 7 януари 2021 г. от кмета Здравко Димитров.

След затварянето на Бетонния мост „Модър-Царевец“ ще стане основна връзка между двата пловдивски района.